Bijzondere programma’s bij Dag van het Kasteel 2019 Overijssel

  • Geplaatst op 29 mei 2019
Pers Herinckhave B.Joustra

Tweede pinksterdag 10 juni organiseert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de twaalfde keer het landelijk publieksevenement Dag van het Kasteel. Overijsselse havezaten (kastelen), buitenplaatsen en landgoederen openen hun poorten. Rond het jaarthema Over de Grens zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Hieronder is dit jaar een aantal bijzondere voorstellingen en rondleidingen, ontwikkeld door de NKS bij programma’s over Koloniale Banden en Grenzeloze muziek. Ook is er een Archeotrail langs verdwenen kastelen.

Elke deelnemende locatie heeft eigen verhalen rondom het thema Over de grens. Daarnaast doen in Overijssel enkele locaties mee aan twee bijzonder programma’s.

Het programma Koloniale banden gaat over een onderbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Sommige locaties vertonen sporen van een koloniaal verleden. De NKS ontwikkelde in samenwerking met Ineke Mok, Cultuursporen, kunstenaars en performers in totaal zeven unieke voorstellingen over deze geschiedenissen. In Overijssel zijn twee locaties betrokken bij dit programma.

Op Landgoed Singraven gaat Hisorica Dineke Stam in op de Afrikaanse kinderen die als slaaf werden meegenomen, waaronder Cupido en Sideron, verbeeld op schilderijen in het huis. Kunstenaar Verno Romney houdt een voordracht, waarna een rondleiding volgt door het huis.
Op buitenplaats Spijkerbosch neemt acteur Mike Ho Sam Sooi de bezoekers mee in zijn voorstelling, gebaseerd op de geschiedenis die zijn voorouders delen met de voorouders van de bewoners van Spijkerbosch: een plantage in Suriname.

Het volledige programma Grenzeloze muziek neemt de bezoeker mee op een muzikale tijdreis langs zes periodes uit de muziekgeschiedenis. Jonge musici (net afgestudeerd of nog in de masterfase van hun studie) brengen zorgvuldig geprogrammeerde stukken in een historische setting. In Overijssel doet Havezathe Herinckhave hieraan mee. Het verhaal van Orfeo en Euridice wordt gebracht door het muzikale duo Esther van der Ploeg (hobo) en Yukiko Hasegawa (piano) bijgestaan door verteller en filosoof Rens van Hoogdalem. Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Ellen Steffers en Thom Lubberding.

Meer info, ticketverkoop en eventuele reserveringen van bovengenoemde progamma’s: https://dagvanhetkasteel.nl/programma/
Voor meer info over alle deelnemende locaties, openingstijden en eventuele reserveringen: https://dagvanhetkasteel.nl/locaties/

Op zoek naar bestaande en verdwenen kastelen
Op 10 juni kunnen liefhebbers van de middeleeuwen deelnemen aan het progamma Archeotrail: historici en vrijwilligers zullen op vier locatie de verborgen verhalen vertellen bij sporen van verdwenen kastelen – leuk voor jong en oud.
Ook kan er gefietst worden – op onze website is een gratis app te downloaden van Fietsnetwerk die voert langs kastelen, buitenplaatsen en landgoederen het Vechtdal.

Voor meer info zie: https://dagvanhetkasteel/archeotrail/ en https://dagvanhetkasteel/fietsroutes/

   Kasteel de Haere

Muikaal duo Esther van der Ploeg en Yukiko Hasegawa (foto NKS)

Mike Ho Sam Sooi (foto Mike Ho Sam Sooi)

   

Buitenplaats Spijkerbosch en Havezathe Herinckhave (foto’s B. Joustra)

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven