Behoud kunstwerk op voormalige bibliotheek

  • Geplaatst op 1 juni 2018
Bibliotheek kunstwerk - Voormalige bibliotheek vanaf de Molenweg (Large)

De voormalige openbare kleuterschool en latere openbare bibliotheek aan de Burg. Crommelinlaan (hoek Molenweg) wordt zeer waarschijnlijk binnenkort gesloopt. Dit is het gevolg van de plannen om op deze locatie, samen met het aangrenzende tennisbaanterrein, woningbouw te ontwikkelen. De Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. is door twee Diepenveners erop attent gemaakt dat zich nog een kunstwerk op het gebouw bevindt.

Vogeltjesfries
Dit kunstwerk is in 1970 aangebracht op de buitenkant van het pand, vanuit de toenmalige Percentageregeling beeldende kunst. Deze regeling was erop gericht dat 1 procent van de bouwkosten in of aan nieuwbouw van (semi)openbare gebouwen aan een kunstwerk werd besteed. Het betreft hier een ‘vogeltjesfries’ van een halve bij anderhalve meter en is gemaakt door mevrouw Ada Bunschoten-Reitsma (nu 92) uit Diepenveen. Het fries bestaat uit keramiek in beton.

Muur gezocht
Tijdens de ledenvergadering op 12 april j.l. is de ingezonden brief van de twee Diepenveners besproken. Het bestuur heeft besloten actie te ondernemen om dit kunstwerk te behouden en heeft contact gezocht met de huidige eigenaar (projectontwikkelaar) van het pand. Daarbij bleek dat het kunstwerk inmiddels ‘eigendom’ is van de kunstenares en haar familie en dus in ieder geval behouden kan worden. Hoe en waar, is nog niet duidelijk.

Tekst: Lamberthe de Jong
Foto’s: Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. en Jaco Remmelink

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven