A Festival of Nine Lessons and Carols

  • Geplaatst op 7 december 2018
Schermafbeelding 2018-12-06 om 19.52.58

‘A Festival of Nine Lessons and Carols’ in de Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen met medewerking van het New Sion Choir for English Church Music onder leiding van Jan van Dijk. Zondag 23 december 2018 om 19.30 uur – de Abdijkerk is vanaf 18.30 uur geopend. Het Festival of Nine Lessons and Carols is een kerstviering die traditioneel op Kerstavond plaatsvindt; de lessons en de carols vertellen samen het kerstverhaal.

Een Festival van negen lezingen (lessons) en Carols is misschien wel de meest populaire kerstviering aan het worden in onze Nederlandse kerken. Deze vorm van viering werd voor het eerst bedacht en uitgevoerd in 1880 door Edward Benson, die net benoemd was als Bisschop van Truro (Cornwall, Groot Brittannië). Bisschop Benson werd later Aartsbisschop van Canterbury. De dienst werd gehouden in een houten schuur omdat de Kathedraal van Truro herbouwd werd. Een belangrijk nevendoel was het weghouden van de mannelijke bevolking uit de kroeg. De populariteit was zo groot dat spoedig andere kerken dit voorbeeld volgden.

Later werd de liturgie verrijkt met elementen uit de Choral Evensong, het avondgebed in de Anglicaanse kerk dat bijna geheel wordt gezongen. De psalmen en responsories die daar werden gezongen verving men door gemakkelijke liederen – veelal uit de volkstraditie (carols) – zodat de officiële liturgie ook voor de “gewone” kerkgangers toegankelijk werd.

De Abdijkerk van Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als klooster, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor een Choral Evensong.

Kapel van Kings College
In de twintigste eeuw werd het Festival of Nine Lessons and Carols vanuit de kapel van Kings College in Cambridge wereldberoemd. Voor het eerst klonk in 1918 het Festival in de kapel van King’s, nadat de eerste wereldoorlog was afgelopen. Eén van de overlevenden die de draad weer probeerde op te pakken was de Dean van King’s, Eric Milner-White. Zijn frontervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog, als geestelijk verzorger van de soldaten, hadden hem ervan overtuigd dat de anglicaanse kerk behoefte had aan een toegankelijke liturgie die meer tot de verbeelding zou spreken. Muziek en zang boden daarvoor prima mogelijkheden, bovendien beschikte hij over een goed koor.

Carols
Er bestaat geen exacte definitie van ´carol´. Vaak zijn het eeuwenoude, mondeling overgeleverde liederen met een volkse, soms gregoriaanse afkomst. Een carol vindt zijn oorsprong in het oud Franse woord carole. Een cirkeldans begeleid door zangers. Kenmerkend zijn de vrolijke en levendige melodieën en de strofische tekst. Hoewel ze ook voor andere gebeurtenissen zijn geschreven, worden carols meestal met het kerstfeest geassocieerd. Het grote succes van het Festival of Nine Lessons en Carols heeft het koor van King’s college tot een boegbeeld van de Engelse koormuziek gemaakt. Sinds 1928 wordt het door de BBC-radio live uitgezonden; de tv laat een ingekorte registratie zien. Veel Britten twijfelen er niet aan: “Kerst begint met King’s”. Inmiddels wordt het voorbeeld uit Cambridge tot ver buiten de Britse grenzen gekopieerd.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven