2 jaar Repair Café in Diepenveen

  • Geplaatst op 6 november 2019
repaircafeAli

Donderdag 31 oktober 2019 ben ik bij het Repair Café, waar ik een afspraak met Gerard van Bussel heb. Ik kom er rond 17 uur aan en word aangesproken door een medewerker die mij verteld dat Gerard er nog niet is.
Ondertussen krijg ik door deze medewerker koffie aangeboden en zitten we gezellig wat te kletsen in het kantoor totdat Gerard er is.

Het ontstaan van het Repair Café
Een Repair Café is een bijeenkomst die draait om repareren, georganiseerd op buurtniveau. Men kan er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie.
Nadat Gerard met Ton Holtslag van Duurzaam Diepenveen had gesproken, kwam hij tot de conclusie dat een Repair Café goed past bij zijn Werkplaats31@, waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt werken. Bij de werkplaats is veel gereedschap, er zijn handige mensen en veel wordt hergebruikt. En zo is twee jaar geleden het Repair Café in Diepenveen ontstaan.

Vrijwilligers
Het Repair Café is begonnen met vier vaste vrijwilligers. Het leuke is dat veel mensen die met een kapot apparaat aankwamen, het gelijk vanaf het eerste uur  zo’n leuk initiatief vonden, dat ze ook vrijwilliger zijn geworden. Zo zijn er soms wel tien vrijwilligers aanwezig om te helpen met repareren. Er is iemand die kleding repareert, er zijn een aantal elektro-technische mensen, er zijn mensen die heel handig en goed zijn in het bedenken van oplossingen, en natuurlijk de all-rounders die van alles wel wat kunnen.

Reparaties
De afgelopen twee jaar zijn er 110-115 mensen langsgekomen met kapotte spulletjes. In ongeveer 90% van de gevallen gingen ze weer met een werkend apparaat naar huis. Dat is erg leuk voor de specialisten, maar ook voor degenen die naar het Repair Café komen. Vooral kapotte Senseo’s (iedere keer minstens 1!), stofzuigers, ventilatoren, grasmaaiers, maar ook bijvoorbeeld een scheur in een broek, of een rits die kapot is. Ook worden er fietsen gerepareerd, denk hierbij aan een lekke band of een ketting die eraf is. Het gaat erom dat de klusjes niet langer duren dan ongeveer vijftien minuten, dus groot onderhoud aan een fiets wordt natuurlijk niet gedaan.

Het is niet zo dat men een kapot apparaat kan brengen, naar huis gaat en later terugkomt om het gerepareerde weer op te halen. Het gaat bij een Repair Cafe om het “repareren en ontmoeten”.
Soms moet er  bijvoorbeeld een schakelaar of een condensator komen voor een reparatie, deze onderdelen moet men zelf aanschaffen en zijn niet in het Repair Café aanwezig. Er wordt dan geadviseerd om dat onderdeel tegelijk te gaan kopen bij een lokale elektro-zaak, zodat men daarna weer terug kan komen, en het apparaat mogelijk nog dezelfde dag gerepareerd kan worden. De kosten voor de onderdelen komen voor rekening van degene die met het kapotte apparaat komt. Het repareren zelf is gratis (maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard mogelijk en wordt gebruikt om gereedschap en speciale hulpmiddelen te kopen).

Onderdelen bestellen
Soms kan een apparaat niet gelijk gerepareerd worden, omdat er onderdelen besteld moeten worden.
Dan gebeurt het ook dat men een maand later terugkomt met het bestelde onderdeel om de reparatie alsnog te laten uitvoeren. Vaak bestellen de mensen zelf de onderdelen, maar als dat om de een of andere reden niet lukt, doet Gerard dat ook.

Lunchen
Tijdens het Repair Café wordt met de vrijwilligers gezamenlijk geluncht. Gerard doet dit al vanaf het begin van het ontstaan van het Repair Café. Een gezamenlijke lunch met de vrijwilligers is een mooie gelegenheid om even ontspannen met elkaar te zitten. Als er tijdens de lunch iemand komt om iets te laten repareren, dan zal er even gewacht moeten worden tot iedereen uitgeluncht is.

Werkplaats31@ en Plek31@
Het is natuurlijk ook erg leuk om mensen die naar het Repair Café komen te vertellen over wat Werkplaats31@ inhoudt en ook om het mooie rustpunt Plek31@ te laten zien. De medewerkers van Werkplaats31@ bemensen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur het rustpunt. Op andere tijden kan er ook gebruik gemaakt worden van de voorzieningen, maar zal men zelf de koffie/thee moeten maken.

Familiebedrijf

Vroeger was er op deze plek een loonbedrijf (loonbedrijf G. Olthof), dat dienstverlenend was aan de agrariërs in de (wijde) omgeving. Gerard vertelt dat men als familie heeft gezegd dat deze functie zoveel mogelijk in stand gehouden moet worden, dus het zorgen voor de mensen in de nabije omgeving, dat was ook de oorspronkelijke functie van het loonbedrijf.
Nu wordt dat breder gedaan en wil men met het Repair Café, het rustpunt en de werkplaats wat betekenen voor de locale omgeving.

   

Het Repair Cafe is iedere 4e zaterdag van de maand van 10.00-14.00 uur aan de Randerstraat 31A in Diepenveen.

Interview en foto’s: Ali den Boer

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven