100 jaar muziek in Diepenveen, Sempre Crescendo – Het Harmonie Orkest

  • Geplaatst op 30 mei 2023
Na een concours in Wilp in 1956

In januari 1923 kwamen een aantal mannen bijeen met het idee een muziek vereniging op te richten. Er werd een collecte gehouden en met de opbrengst hiervan en een renteloos voorschot werden 18 instrumenten gekocht en kreeg men 4 instrumenten in bruikleen.

Als naam werd in eerste instantie DINDUA (Door Inspanning Nuttig, Door Uitvoering Aangenaam) gekozen, maar deze werd al na een maand gewijzigd in Sempre Crescendo (steeds sterker).

In het begin is er sprake geweest om een fanfare orkest te beginnen, maar doordat men een klarinet aangeboden kreeg is men een harmonie orkest (dus met houtblazers) begonnen.

Op 15 september dat jaar werden na veel oefenen voor het eerst 2 marsen uitgevoerd.

Om het niveau te versterken werd men in 1924 lid van de Federatie van Nederlandse Muziekverenigingen en nam men veelvuldig deel aan concoursen, zowel in mars- als concertwedstrijden. Dit heeft in 1956 geleid tot promotie naar de afdeling Uitmuntendheid.

Tot 1977 waren de dirigenten amateurs, welke als bijbaantje het orkest leiden. Hierna werden beroepskrachten ingezet mede door de veranderende eisen.Hetzelfde geldt voor de opleiding van leerlingen, tot dan toe veelal door ervaren leden. Nadien zijn hiervoor ook beroepskrachten ingezet.

Om herkenbaar te zijn, heeft men in 1925 petten aangeschaft welke tijdens de optochten en uitvoeringen gedragen werden. In 1961 besloot men dat er een uniform moest komen. De aankoop werd bekostigd door het houden van allerlei acties, zoals fancy fairs, oliebollen en optredens van de boerenkapel. Ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum besloot men dat er nieuwe uniformen moesten komen. Door acties in het dorp geleid door een uniform commissie, is hiervoor geld ingezameld. De uniformen worden nu nog (sporadisch) gebruikt, vaak worden nu een overhemd met een zwarte broek gedragen.

De instrumenten zijn eigendom van de vereniging, hoewel een aantal leden een eigen instrument bezit. Deze instrumenten zijn een grote kostenpost in aanschaf en onderhoud, maar gelukkig gaan ze met goed onderhoud jaren mee. In 1967 is het gehele instrumentarium vervangen omdat vroeger de toonhoogte van de instrumenten voor fanfare en harmonie orkesten hoger was. Deze is na de 2de wereldoorlog gelijk getrokken met de symfonie orkesten.

Het repertoire is in de loop van die 100 jaar ook gewijzigd. Vroeger werd er veel marsmuziek gespeeld tijdens optochten en bewerkingen van klassieke ouvertures bij concerten. Tegenwoordig is er veel meer origineel voor harmonieorkest geschreven en gearrangeerde muziek beschikbaar. Hierdoor staan er nu ook nummers van Amy Winehouse en Ed Sheeran op de lessenaar, wat ook interessant is voor de jongere leden.

In ons jubileumjaar zijn er meerdere concerten en activiteiten, volg dit op onze facebook pagina.

Orkest Sempre Crescendo tijdens concert november 2022

Heeft u zin om uw instrument weer op te pakken of een nieuw instrument te leren spelen neem dan contact op met de secretaris, Sandra den Boer, via email secretaris@semprecrescendo-diepenveen.nl  of kom eens langs op de repetitie op maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Kulturhus Diepenveen.

Foto boven: Orkest Sempre Crescendo na een concours in Wilp in 1956

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven