100 jaar muziek in Diepenveen Sempre Crescendo – De boerenkapel en het Egerländer Orkest

  • Geplaatst op 22 juli 2023
deel 3_19830525_N507514 (1)

Egerländer Orkest tijdens concert in de feestweek in mei 1983

Omdat de financiële lasten steeds hoger werden, besloot een groep mannen in 1953 een boerenkapel genaamd “De Dössers” op te richten. Deze mannen hebben geheel belangeloos vele uren gespendeerd om optredens te verzorgen, waarbij de opbrengsten ten goede kwamen aan de vereniging. De boerenkapel maakte dansmuziek en trad voor het eerst op tijdens de uitvoering in 1953. Door samenwerking met een tentverhuurbedrijf uit Deventer hebben ze vele optredens verzorgt, wel tot in Rotterdam toe.

Hierbij gaat de anekdote rond, dat aan het eind van het optreden voor de studenten, de studenten van geen ophouden wilden horen, zodat ten einde raad een polonaise werd gehouden over het terras. Toen iedereen buiten was kon de restauranthouder eindelijk de deuren op slot doen, zodat men eindelijk kon ophouden.

De optredens van de boerenkapel hebben een grote bijdrage geleverd aan de financiën van de vereniging ten behoeve van het aanschaffen van nieuwe uniformen in 1961 en nieuwe instrumenten.

De boerenkapel heeft bestaan tot ongeveer 1966. In 1978 werd op initiatief van Henk Brilleman en Hennie Theuns een Egerländer Orkest gevormd, dit in navolging  van de successen van Ernst Mosch. De leden van dit orkest deden dit voornamelijk omdat ze plezier in het maken van deze muziek hadden.

Er zijn vele optredens verzorgd, zoals tijdens uitvoeringen, koffieconcerten en concerten in verzorgingshuizen. Tevens zijn er concerten gegeven ten behoeve van de eindejaarsactie van de winkeliersvereniging en hebben ze een bijdrage geleverd aan de acties van de uniformcommissie voor het ophalen van geld voor de nieuwe uniformen in 1983.
Omdat een aantal nummers ook zang bevatten, werd de zang uitgevoerd door Henk (Fic) Gerrits, Annie van Essen in het begin en later Joke Rorije. Het Egerländer orkest heeft tot 1983 bestaan.

In ons jubileumjaar zijn er meerdere concerten en activiteiten, volg dit op onze facebook pagina.

Heeft u zin om uw instrument weer op te pakken of een instrument te leren spelen? Neem dan contact op met de secretaris via email secretaris@semprecrescendo-diepenveen.nl of kom eens langs op de repetitie op maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Kulturhus Diepenveen.

 

Boerenkapel de Dössers tijdens een optreden in Rotterdam rond 1958

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven