100 jaar muziek in Diepenveen Sempre Crescendo – de Blokfluitgroep en het Jeugdorkest

  • Geplaatst op 31 augustus 2023
Jeugdorkest-blokfluitgroep 1973

Omdat er veel (jonge) jeugd muziek wilde leren spelen, werd er in 1968 een blokfluitgroep opgericht. Deze stond in eerste instantie onder leiding van de toenmalige dirigent de heer Kooken.  Het gebruik van een blokfluit had als voordeel dat het een goedkoop en eenvoudig te bespelen instrument is, zodat de kinderen muziek konden leren lezen en het samenspel konden leren.

Vrij snel daarna werden de eerste beginselen bijgebracht door de heer Gerrit Schuck. Op vrijdagavond zat de kamer vol met leerlingen, maar het is niet bekend of ze voor de muzieklessen kwamen of om de Donald Duck te lezen. Als ze dan voldoende konden spelen, kwamen ze in de blokfluitgroep. Na het midden van de jaren 80 werd de opleiding overgenomen door professionele leraren, mede door de nieuwe eisen van de gemeente wat betreft de subsidieverlening.

In 1974 werd er een jeugdorkest gevormd, in eerste instantie bestaande uit jonge leden, die ook in het orkest speelden. In dit orkest werden de wat eenvoudiger en modernere nummers gespeeld. Dit in verhouding tot de wat klassiekere en moeilijkere werken in het harmonieorkest. Later kwamen ook de leerlingen bij het jeugdorkest om ervaring op te doen in het samenspelen binnen een orkest.

Tot op dit moment heeft er altijd, soms met enige tussenpozen, een jeugdorkest bestaan, nu met het  startorkest “Blazersklas 2.0” en voor de al meer ervaren leerlingen jeugdorkest “Jong Sempre”.

De opleiding van leerlingen werd vroeger gedaan door oudere ervaren leden of de dirigent. Na de midden jaren 80 werden de lessen gegeven door beroepskrachten. Tot op dit moment worden er nog steeds lessen op diverse instrumenten (klarinet, trompet, dwarsfluit, trombone, slagwerk etc.) gegeven.

De laatste 10 jaar worden er blazersklassen georganiseerd in groep 6 van de basisschool. Tijdens dit project leren de kinderen in 6 weken een blaasinstrument of slagwerk bespelen, waarna er aan het eind een feestelijk concert wordt gegeven. Willen de kinderen nadien nog verder doorgaan, dan kunnen ze doorgaan aan een Blazersklas 2.0 deelnemen, met een combinatie van muziekles en samenspelen, om meer ervaring op te doen. De instrumenten worden door de vereniging ter beschikking gesteld.

In verband met het jubileum is er op zondag 24 september een Muziek Maak Middag voor de jeugd met muziekworkshops voor blaasinstrumenten en slagwerk en optredens van startorkest Blazersklas 2.0, jeugdorkest Jong Sempre en de slagwerkgroep. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

In ons jubileumjaar zijn er meerdere concerten en activiteiten, volg dit op onze facebook pagina of onze website.

Jong Sempre tijdens blazersklas  in november 2022

Heeft uw kind zin om een instrument te leren spelen, neem dan contact op met de secretaris via email secretaris@semprecrescendo-diepenveen.nl of kom vrijblijvend langs op de Muziek Maak Middag voor de jeugd op zondagmiddag 24 september van 14.00 uur tot 17.00 uur in het Kulturhus Diepenveen.

 

1e foto: Leerlingen en blokfluitgroep bij het 50 jarig bestaan in 1973

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven