Straatnamen verklaard; Vossebelt en de marke Tjoene
- Geplaatst op 8 juni 2020
In 1965 besloot de gemeente Diepenveen om nieuwbouw te plegen op het terrein van de oorspronkelijke boerderij Vossebelt.* De eerste was de Van Suchtelensingel waar de eerste bewoners zich al in 1966 vestigden. Ook de huurwoningen in 1968 op de Vossebeltweg, Lichtenbergerlaan en de Ten Campesingel waren van de gemeente Diepenveen.
De Deventer Kring van Werkgevers (DKW) bouwde zelf huurwoningen voor de werknemers van o.a. Kluwer, Auping, Akzo, Thomassen & Drijver etc. Deze kwamen op de Gewestlaan, Lichtenbergerlaan, Ten Campesingel (deels Vrije Sector), Snijderspad en Boelenspad. Aan de oostkant kwam Later kwam nog de Schimmelpennincksingel in dit gebied. Vrijwel alle straatnamen hebben te maken met het ‘Markerigt van Tjoene’. Later werden veel woningen verkocht aan de huurders.
De marke Tjoene
Een marke was een aaneengesloten stuk woeste gemeenschappelijke grond. De eigenaren van de zg gewaarde boerderijen waren gezamenlijk eigenaar van een marke. Het dagelijks bestuur bestond uit twee markerigters, waarbij elk jaar de oudste aftrad, en twee gezworenen. Er waren ook katersteden, die op de onverdeelde grond stonden. Deze kleine boerderijen waren eigendom, maar de grond dus niet. Daarvoor werd erfpacht betaald.
De marke Tjoene grensde aan de marken Borgele en Rande. Het verslag ‘Markeregt van Tjoene’ loopt van 1550 tot 1834. De andere marken in de voormalige gemeente Diepenveen waren Averlo, Gooij en Oxe. Deze zes marken lagen in het rechtsgebied van het schoutambt Colmschate, dat in 1811 een zelfstandige gemeente werd onder de naam Diepenveen. Vanaf 1837 werden overal de marken opgeheven en de gronden verdeeld.
* Meer over boerderij Vossebelt binnenkort in de rubriek ‘Straatnamen verklaard’ bij de Ten Campesingel en de Van Suchtelensingel.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Meer informatie:
- ‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad 11 juli 1972
- Wim de Weerd, ‘De Draaiom van pellerie tot centrum van dorp Diepenveen’. 2003. Idem, ‘Het Buitengoed Veenhuis op de Platvoet.’ 2016. Beide uitgaven in eigen beheer.
- ‘Markeregt van Tjoene’ in: Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, Derde deel – drie- en twintigste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) 1951.
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.