Straatnamen verklaard: Van Suchtelensingel, op de Vossebelt

image

De oorsprong van de naam van de Van Suchtelensingel is bijzonder. Het gaat hier om Anna van Suchtelen. Zij was eigenaresse van de voormalige boerderij De Vossebelt* en gehuwd met Joan van Lennep. Haar grondgebied grensde aan de marke Tjoene*.

Grondgebied uitbreiden
In 1685, zo staat in het verslag van het ‘Markeregt van Tjoene’, probeerde Anna van Suchtelen haar grondgebied uit te breiden door een erfscheiding, in dit geval een sloot, te verleggen op de woeste gemeenschappelijke gronden van de marke. Dit wordt ‘aangraven’ genoemd.

Boete en insmijten
Echter, op de jaarlijkse markedag controleerde de markerichters (bestuurders) op ongeoorloofd aangraven. Was dat het geval, dan volgde er een boete en een besluit tot ‘insmijten’, ofwel herstellen van de oude situatie. Anna van Suchtelen kreeg een boete van 30 Karolingische guldens. Ze weigerde te betalen en dus werd in 1688 besloten om alles ‘in te smijten’ tot de oorspronkelijke grens.

Nieuwe poging
Een paar jaar later probeerde ze haar gebied opnieuw uit te breiden, zo staat te lezen in het verslag van de markevergaderingen van Tjoene en daarna nog een keer. Uiteindelijk betaalde ze de boete.
Later werd Anna van Suchtelen zelf tot een van de twee markerichters benoemd. Als vrouw kon zij echter niet die functie uitoefenen en haar loco (plaatsvervanger) was Garrit Willem Schimmelpenninck.

*De Van Suchtelensingel is onderdeel van de uitbreiding Vossebelt die in 1965 begon. Zie daarvoor het Straatnamen-verklaard-artikel ‘Vossebelt en de marke Tjoene’ .

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Actuele foto’s: Jaco Remmelink

Literatuur o.a. ‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad 11 juli 1972
Meer informatie is te vinden in het in 1951 uitgegeven boek over het Markeregt van Tjoene. Dit is een onderdeel van Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, derde deel – 23ste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG)

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven