Straatnamen verklaard: Swedera van Runenweg

IMG_6473 2

De Swedera van Runenweg is genoemd naar vrouwe Swedera van Runen ofwel Ruinen.  Aan deze straat staan enkele alleenstaande huizen en een paar twee-onder-een-kaphuizen. De tuinen van de huizen aan de zuidkant grenzen aan de Molenkolk en zijn bezit van de bewoners. Op de hoek met de Molenweg is basisschool De Zonnewijzer gevestigd.  De straat is aangelegd in de jaren zeventig.

Vrouwenklooster
Swedera van Runen was een van eerste zusters die haar intrek nam in het Vrouwenklooster van Diepenveen, dat in 1400 werd gesticht. Zij was de dochter van Frederik van Rechteren en Margaretha van Kuilenburg (Culemborg) en getrouwd met de heer Van Ruinen, in Drenthe. Nadat haar man en hun enige kind kort na elkaar overleden, werd het kasteel in Ruinen bezet door de buurman. Swedera vluchtte naar Kampen en kreeg toestemming van de bisschop om in Deventer te wonen. Daar kocht zij in 1398 een huis in de huidige Engestraat en sloot zij zich aan bij de beweging van de Moderne Devotie, gesticht door Geert Grote.

Rijke weduwe
Eigenlijk had Swedera haar intrek willen nemen in het Meester Geertshuis, maar Geert Grote had bepaald dat alleen ongehuwde vrouwen daar werden toegelaten, dus geen rijke weduwen.  Prediker Johannes  Brinkerinck (zie de ‘Brinkerinckbaan’) wilde een vrouwenklooster bouwen en met het geld van onder anderen Swedera en  enkele andere welgestelden kwam dat tot stand.  Swedera overleed op 21 februari 1407; in dat jaar werd ook begonnen met de bouw van een stenen kapel.

Swedera van Runenweg in aanleg in 1971, rechts de Molenweg met school de Zonnewijzer. Copyright: Historisch Centrum Overijssel, afdeling Deventer

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Recente foto’s: Jaco Remmelink
Oude foto:  Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Meer informatie
Het Zusterboek. Zelfverloochening in het vrouwenklooster te Diepenveen. 1400-1578 door José Groen-Bekema, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen (2006)
Van kloosterkapel naar dorpskerk door Lamberthe de Jong, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen  (2016)
Zie ook  Museum Geert Grootehuis, Lamme van Dieseplein 4, Deventer: www.geertgrootehuis.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven