Straatnamen verklaard: Snijderspad, op de Vossebelt

1

Het Snijderspad is net als het Boelenspad een dwarsstraatje tussen de Lichtenbergerlaan en de Van Suchtelingensingel en vernoemd naar een markerichter van de marke Tjoene.* Deze straatjes werden na 1967 aangelegd in de uitbreiding* op het terrein van de oorspronkelijke boerderij Vossebelt die grensde aan marke Tjoene.

Henrick Snyder
Dit pad is genoemd naar Henrick Snyder die in 1614 samen met Melchior van Briel markerichter was. Snyder wordt vermeld in de notulen van het markebestuur, het ‘Markeregt van Tjoene’ , op 18 mei 1614. Zij plantten toen een lindeboom op de plek aan de IJsseldijk waar voorheen een heilige eik stond. Hier werden markevergaderingen gehouden, maar in 1613 werd de eik omgehakt. Een jaar later werd de linde geplant; deze wordt in de notulen in 1619 en 1620 genoemd als de nieuwe vergaderplaats van de marke-eigenaren.

Kozakkenlinde
De linde, ook wel Kozakkenlinde genoemd, staat er nog steeds op deze plek aan de IJsseldijk, vlakbij de Kozakkenweg (de betekenis bij een volgende straatnaam). De boom heeft inmiddels een leeftijd van ruim 400 jaar. De naam Kozakkenlinde heeft te maken met het beleg in 1813 van het door de Fransen bezette Deventer door de Kozakken.

* Het Snijderspad is onderdeel van de uitbreiding Vossebelt die in 1965 begon. Zie daarvoor het artikel ‘Vossebelt en Marke Tjoene’ .

Snijderspad

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. Afbeeldingen via de HVDD.|
Actuele foto’s: Jaco Remmelink

Meer informatie:
• ‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad, 11 juli 1972
• Wim de Weerd, De Draaiom van pellerie tot centrum van dorp Diepenveen, 2003. Idem, Het Buitengoed Veenhuis op de Platvoet, 2016. Beide uitgaven in eigen beheer.
• ‘Markeregt van Tjoene’ in: Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, derde deel – 23ste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), 1951

Kozakkenlinde aan de IJsseldijk
Kozakkenlinde aan de IJsseldijk

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven