Straatnamen verklaard: Salomé Stickenstraat, ook op de voormalige tennisbaan
- Geplaatst op 5 februari 2021
Op het terrein van de vroegere tennisbaan (en oorspronkelijke boerderij) de Schapekolk is in de herfst van 2020 een aantal woningen gebouwd. Enkele huizen staan aan de Molenweg, andere aan de Burg. Crommelinlaan. Maar ook zijn er twee nieuwe straten: de ene straat genoemd naar de hoogleraar Anthonius Matthaeus (zie bij de beschrijving van deze straat), de andere straat naar Salomé Sticken, de eerste priorin van het Vrouwenklooster van Diepenveen. Dit klooster werd bewoond van 1400 tot 1578.
Salomé Sticken was afkomstig uit Groenlo en waarschijnlijk geboren in 1369. Haar vader, de rijke edelman Harmen Sticken, voelde zich aangetrokken tot Geert Grote, die in de veertiende eeuw de beweging van de Moderne Devotie in Deventer heeft gesticht. Dochter Salomé, een rijk en welopgevoed meisje, trad na haar bekering ook toe tot de Moderne Devotie en ging wonen in het Meester Geertshuis voor ongehuwde vrome vrouwen. Ze kon goed leiding geven en vervulde er zeventien jaar de functie van rectrix.
Moderne Devotie
Zij wilde echter non worden en intreden in het vrouwenklooster, waar Johannes Brinkerinck (zie bij de Brinkerinckbaan) priester was. De vrome Salomé Sticken werd er in 1412 benoemd als priorin; onder haar leiding beleefde het klooster een bloeiperiode. Zij schreef onder meer leefregels volgens de ideeën van de Moderne Devotie.
Zusterboek
Ze overleed in 1449. Haar bijzondere leven staat uitgebreid beschreven in het zgn. Zusterboek, een middeleeuws handschrift over de levens van de zusters van klooster Diepenveen. Het wordt bewaard in de Athenaeumbibliotheek in Deventer.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Recente foto’s: Jaco Remmelink
Meer informatie:
Het Zusterboek. Zelfverloochening in het vrouwenklooster te Diepenveen. 1400-1578 door José Groen-Bekema, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen (2006)
Hemels verlangen door Wybren Scheepsma. Amsterdam 1993. Het middeleeuwse levensverhaal over Salomé Sticken en andere zusters is hierin hertaald uit het oorspronkelijke Zusterboek.
Zie ook Museum Geert Grootehuis, Lamme van Dieseplein 4, Deventer: www.geertgrootehuis.nl