Straatnamen verklaard: Molenweg

De Molen van Diepenveen, voor de brand in 1933. Collectie Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Een van de oudste wegen van Diepenveen is de Molenweg, die begint bij Oranjelaan en doorloopt tot de Eikelhofweg in Olst. Uiteraard dankt de Molenweg zijn naam aan een molen. Deze stond dicht bij de kruising van de Molenweg met de Randerstraat, in de buurtschap die nog steeds Molenbelt heet.
Vrijwel elk dorp had vroeger een molen. Uit archiefstukken blijkt dat in de achttiende eeuw al een molen op deze belt stond, ongeveer bij het huidige woning op nr 75. Dit was ooit het molenaarshuis van molenaar Brouwer, later een bakkerij en vervolgens een boerderij. De Molenweg liep toen van de molen langs de huidige Molenkolk naar de kerk, zoals op oude kaarten te zien is. Pas later werd de weg doorgetrokken richting Olst.

Oude – Nieuw situatie

Omstreeks 1869 is de toenmalige standerdkoren- en pelmolen vervangen door een zeskantige stellingmolen. Deze molen ‘De Hoop’ kwam uit Deventer en was eerder eigendom van de tarwemeelfabriek Noury & Van der Lande. Deze molen, waar koren en rogge werd gemalen, kreeg een plek tegenover het molenaarshuis.

In 1920 kwam molenaar H.J. Bussink, in opdracht van de Coöperatieve Landbouwvereniging. Hij liet zelf een huis bouwen, nu nr. 34. De molen stond op de marke Rande, vandaar ook wel de naam Rander Molen. Op 1 april 1933 brandde de molen echter af, een verschrikkelijke vuurzee die zelfs aan de overkant van de IJssel was te zien. De molen is nooit herbouwd, wel kwam er een maalderij, die inmiddels is afgebroken.

De Molenveldsweg staat haaks op de Molenweg en verbindt deze met de Olsterweg. Die naam spreekt voor zich…

Bij de afbraak van de malerij aan de Molenweg, kwam een oude molensteen tevoorschijn.

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto’s: Jaco Remmelink
Meer informatie:  ’t Kump voor de bakker. Verhalen over molenaars en bakkers van Diepenveen. 2011. Uitgave van de  Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving.

Aanvulling door Bouke Zonneveld molenaar io.

Voordat de molen in Diepenveen een korenmolen werd, was het een oliemolen. De steen op de foto is dan ook een kantsteen uit een oliemolen. Daar zou er ergens dan nog een van moeten zijn. Kantstenen draaien verticaal als een soort wiel over een ligger. Mogelijk uit de molen van Diepenveen, maar dan is hij al van voor 1865!
zie de Molen Database

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar boven
Diepenveen

GRATIS
BEKIJK