Straatnamen verklaard: Lichtenbergerlaan, 1999, deel 2
- Geplaatst op 11 augustus 2020
Het eerste deel van de Lichtenbergerlaan – genoemd naar kleermaker Jan Ligtenberg – werd aangelegd in 1967. Bij de aanleg van Voorhorst I in 1999 werd de Lichtenbergerlaan vanaf de Gewestlaan doorgetrokken richting de rotonde met de Boxbergerweg.
Aan beide kanten – net voorbij het Boerenbosje – werden koophuizen gebouwd. Architectenbureau Maas uit Lochem ontwierp een aantal koopwoningen rond een pleintje en aan de Lichtenbergerlaan kwam een halfronde rij van tien aaneengesloten woningen.
Witte pergola
Bij deze ‘halfronde’ rij van tien woningen was oorspronkelijk door de architect een witmetalen ‘pergola’ als verbinding gepland, zodat het halfronde effect groter zou zijn (zie de foto van Ab Hakeboom). Na protest van de bewoners is in november 1999 deze pergola verwijderd.
Piramidewoningen
Aan de overkant van dit nieuwe deel van de Lichtenbergerlaan werden drie ‘piramidewoningen’ neergezet, die ook elders in Voorhorst I staan, plus enkele vrijstaande woningen. Op de hoek met de Wechelerweg staat een vrijstaand ‘rond’ huis, hetzelfde model staat aan de andere kant van Voorhorst I, aan de Gewestlaan.
Vrij uitzicht weg
Tegenover het oude deel van de Lichtenbergerlaan werd ook gebouwd in 1999. Bij deze bouw van Voorhorst II en III waar ook de Schimmelpennincksingel deel van uitmaakt, zijn er vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen neergezet. De bewoners aan de overkant waren toen wel hun vrije uitzicht op de Boxbergerweg kwijt.
De wijken Voorhorst I, II en III zijn vernoemd naar de familie Voorhorst, die de boerderij ‘Vossebelt’ bewoonde, ongeveer op de plek waar nu de Voorhorsterbrink ligt.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto pergola: Ab Hakeboom (1999)
Actuele foto: Jaco Remmelink
Meer informatie:
‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad, 11 juli 1972
‘Markeregt van Tjoene’ in: Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, derde deel – 23ste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), 1951
De Stentor, 27 november 1999
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.