Straatnamen verklaard: Lichtenbergerlaan, 1967, deel 1

x

De Lichtenbergerlaan is genoemd naar Jan Ligtenberg, een kleermaker ofwel ‘snijder’. Bij de uitbreiding van het terrein van de oorspronkelijke boerderij Vossebelt werd de Lichtenbergerlaan rond 1967 aangelegd door de gemeente Diepenveen.

De Deventer Kring van Werkgevers (DKW)  bouwde zelf voor haar werknemers huurwoningen aan de westkant, die op de foto uit 1971 staan. Dit zijn de woningen gezien vanaf de Gewestlaan. In 1992 werden deze aan de bewoners verkocht.

De DKW-woningen in 1971 aan de Lichtenbergerlaan, gezien vanaf de Gewestlaan
Lichtenbergerlaan anno 2020

De naamgever
Jan Ligtenberg  had begin achttiende eeuw op de woeste grond van de marke Tjoene aan de Boxbergerweg een hut gebouwd of  een ‘hutte opgeslagen’ en een stuk grond in gebruik genomen. Zo’n hut werd een katerstede genoemd en gebouwd op de gemeenschappelijke markegrond. Dat was toegestaan, maar de grond rondom werd geen eigendom en daarvoor moest hij vanaf 1734 pacht betalen. De eigenaren van de boerderijen beheerden de marke. *

Marke Tjoene
In het verslag van de marke Tjoene uit 1744 wordt Jan Ligtenberg opnieuw genoemd; inmiddels heeft hij ook een boomgaard die vlakbij de kolk op de Boxbergerweg ligt.

(Overigens is het Snijderspad niet vernoemd naar deze kleermaker, maar naar markerichter Henric Snyder. Dat staat bij de beschrijving van het Snijderspad).

* De westkant van de Lichtenbergerlaan De Van Suchtelensingel is onderdeel van de uitbreiding Vossebelt die in 1965 begon. Zie daarvoor  het artikel ‘Vossebelt en Marke Tjoene’ , waar ook uitleg staat over ‘marken’.

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto Lichtenbergerlaan: gemeente Diepenveen
Actuele foto’s: Jaco Remmelink

Meer informatie:
• ‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad, 11 juli 1972
• ‘Markeregt van Tjoene’ in: Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, derde deel – 23ste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), 1951

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven