Straatnamen verklaard: Boelenspad, op de Vossebelt

1

Het Boelenspad is een dwarsstraatje tussen de Lichtenbergerlaan en de Van Suchtelingensingel en vernoemd naar een markerichter van de marke Tjoene.* Het straatje werd na 1967 aangelegd op het terrein van de oorspronkelijke boerderij Vossebelt* die grensde aan marke Tjoene.

Derck Boelen
Het Boelenspad is vernoemd naar Derck Boelen, in 1697 een van de twee markerichters van de marke Tjoene. Hij was lid van de welgestelde familie Boelen die in de achttiende eeuw eigenaren waren van diverse boerderijen en landgoederen in de omgeving van de huidige Wetersmansweg. Dat waren het Speiker, erve Groot Grutterink, Hekkert bij het Helderman en Klein Grutterink. Ook bezat de familie een pelmolen ofwel pellerije, die aan de huidige Draaiomsweg lag. Op de plek van het Speiker stond in de negentiende eeuw het buitengoed Veenhuis, een groot herenhuis waar de familie Houck woonde.

Klein en Groot Grutterink
Er is nog steeds is er een boerderij met de naam ‘Grutterink’ aan de Schapenzandweg. Bij dit melkveebedrijf is ook de boerderijwinkel van de familie Harmelink is gevestigd. De boerderij omvat het terrein van zowel Klein als Groot Grutterink.

*Het Boelenspad is onderdeel van de uitbreiding Vossebelt die in 1965 begon. Zie daarvoor het artikel ‘Vossebelt en Marke Tjoene’ .

Erve Grutterink aan de Schapenzandweg

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Actuele foto’s: Jaco Remmelink

Meer informatie:
• ‘Straatnamen op de Vossebelt’, Deventer Dagblad, 11 juli 1972
• Wim de Weerd, De Draaiom van pellerie tot centrum van dorp Diepenveen. 2003. Idem, Het Buitengoed Veenhuis op de Platvoet, 2016. Beide uitgaven in eigen beheer.
• ‘Markeregt van Tjoene’ in: Overijsselsche Stad- Dijk- en Markeregten, derde deel – 23ste stuk, een uitgave van de Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), 1951

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven