Ploegwedstrijden, Minnesota… in beeld: Bert Bresser en Gerjan Roetert

Ploegwedstrijden Minnesota in beeld Bert Bresser en Gerjan Roetert1

Eind augustus zijn Bert Bresser en Gerjan Roetert afgereisd naar de staat Minnesota in de VS, wat deden zij daar?

Ik zit gezellig met twee heren om tafel in de kantine van Camping de Kleverkamp in Diepenveen. Maar met wie ben ik nu in gesprek?

Ik ben Bert Bresser, 52 jaar, geboren en getogen in Diepenveen. Gezin, vrouw en drie kinderen. Ik heb een akkerbouwbedrijf van 25 hectare in combinatie met een camping. Daarnaast werk ik in de winter in een zagerij en zomers bij een loonwerker. Dit is de zesde generatie op deze boerderij.

Daarnaast zit Gerjan Roetert, 35 jaar: we hebben thuis een melkveebedrijf samen met mijn ouders en mijn vriendin. We zitten op twee locaties, een in Diepenveen aan de Wildenbergsweg, het ouderlijk huis, en sinds elf jaar in Wesepe. Ik had daar uitbreidingsmogelijkheden. We helpen elkaar en wisselen veel uit.

Hoe was jullie jeugd in Diepenveen?

Gerjan: ik heb veel thuis gespeeld, ja wel veel met trekkers. Op mijn achttiende wist ik dat ik boer wilde worden.

Bert: ik speelde ook veel thuis, niet zo vaak met vriendjes in het dorp. Na school trok je vrij snel je overall aan om mee te helpen. We woonden hier met drie generaties. Na de middelbare landbouwschool ben ik hier op de boerderij gekomen. Vanaf mijn tiende zat ik al regelmatig op de trekker.

Wat hebben jullie beiden nog met Diepenveen?

Gerjan: ik ben er geboren, je hart ligt er toch. Veel vrienden komen uit Diepenveen. De PJO (plattelandsjongerenorganisatie) is ook van Diepenveen, daar zit ik in het bestuur. Wij organiseren ook de ploegenwedstrijden. Bert heeft ook in dat bestuur gezeten.

Bert: wij organiseren een keer per jaar hier de regionale ploegwedstrijden. Dit jaar in Olst. De besten daarvan mogen naar de provinciale wedstrijden. En eventueel het jaar erop naar de landelijke wedstrijden.

Gerjan aan het oefenen van de beginvoor

Gerjan, behoor je bij de beste ploegers en mocht je daarom naar het WK in Amerika?

Nou de besten, ik zit bij het NK meestal in de top vijf. Ik doe lekker mee. De top drie is wel een klasse beter.

Bert, jij was jurylid op dat WK, waar let je op bij de wedstrijden?

Een van de belangrijkste punten is dat alles recht is. Hulpmiddelen als GPS mogen niet gebruikt worden. Je mag zelfs niet tijdens de wedstrijd de mobiele telefoon gebruiken. Je gebruikt een standaard trekker en een ploeg. Voor de wedstrijdcategorie zijn de ploegen aangepast. Er is ook een standaardklasse, met fabrieksafstelling. Je wordt vier keer op rechtheid beoordeeld. De beginvoor, de aansluiting, de geer- en de eindvoor moeten allemaal recht zijn. Tussen begin- en eindvoor moeten dan negentien tot twintig snedes komen te liggen. Alles moet even hoog, even vlak en even breed zijn en voldoende gekeerd. De ploegdiepte moet zestien tot negentien centimeter zijn. Zo zijn er nog meer punten waar ik op let. Je krijgt voor een gerend perceel van twintig are in totaal drie uur de tijd. Door loting wordt jouw perceel bepaald, dat kan nogal verschil uitmaken. Zelf ben ik ook nog steeds actief wedstrijdploeger.

Gerjan, wat is jouw sterkste punt?

Bert heeft altijd een heel constant niveau. Nooit grote missers. Bij mij wil nog wel eens een ding helemaal misgaan. Je hebt nooit een tweede kans. Het recht rijden heb ik op het WK de tweede dag niet laten zien. Het recht rijden en de beginvoor zijn normaalgesproken wel mijn ding. Ik heb met Bert voor het WK veel geoefend. Meters maken. Het mooie van deze hobby is, dat na de drukke zomer op de boerderij de wedstrijden zijn. Ik ben er dus niet het hele jaar mee bezig. Op mijn eigen akker ligt het er na het ploegen ook niet zo netjes bij als bij een wedstrijd. Belangrijk is dat je in de wedstrijdklasse een trekker met smaller spoor en smalle banden hebt. Ik heb in Amerika met een geleende Massey Ferguson met een Kverneland-wentelploeg gestreden. Met je eigen trekker en ploeg heb je wel een voordeel.

Wedstrijdveld Gerjan op grasland

Ik zie wel meer dan 25 landen die meedoen. Is een bepaald land favoriet?

Bert: de  Schotten, Engelsen  en Ieren hebben het voordeel dat daar veel wedstrijden worden gehouden. Zij hoeven haast niet meer na te denken, want het blijft oefenen. Maar of je uit een vlak land of een heuvelachtig gebied komt, maakt weinig uit.

Heb je nog een favoriet tractormerk, Gerjan?

Nou favoriet? Ik heb zelf een New Holland, maar belangrijk voor mij is dat de hefinrichting precies en maatvast is. Positie vijf is geen vijf en een kwart. Tussen de 80 en 100 pk is voldoende.

Volgend jaar is het WK in Rusland, daar ga je weer heen?

Gerjan: ik was tevreden in Amerika met mijn achttiende plaats, maar ik moet dan wel eerst weer goed ploegen op het NK. Dit jaar hadden er twee Nederlanders afgezegd. Zij wilden meedoen met het EK, dus mocht ik. De sfeer is altijd heel gezellig op de wedstrijden. Het is wel hard werken, maar heel bijzonder om mee maken. Het is gemoedelijk, het is een familie.

Bert: meestal zit er ook een excursieprogramma omheen en leer je veel mensen kennen. Op 22 en 23 november zijn nu de nationale wedstrijden in Stadskanaal, dat organiseer ik mede. Daar moet Gerjan zich bewijzen. Dan wordt bepaald wie er in 2020 naar Rusland mogen.


Noot: op zaterdag 9 november 2019 worden de regionale ploegwedstrijden gehouden aan de Jan Schamhartstraat in Olst. Je kunt dat tussen 9.30 en 16.30 uur meemaken.

Interview: Jaco Remmelink
Foto’s: Bert Bresser en Jaco Remmelink

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven