In Beeld: Teken- en schildergroep Diepenveen

Teken- en schildergroep 2004

Tekst & fotografie Ric Breteler

Het is een hechte groep, die tekenaars en vooral schilders die in het weekend van 18 en 19 november 2017 exposeerden in het Kulturhus Diepenveen; voor de zesde keer alweer. Dat is gebruik geworden sinds 2007; elke twee jaar houdt de Teken- en schildergroep daar een expositie. Eind 2019 bestaat de groep twintig jaar en zal hun werk weer te zien zijn.

In 1999 is de groep gestart, onder leiding van Eric Stroebel, zelf een begenadigd amateurschilder. Aanvankelijk was hij bekend van het schilderen van de decorstukken van de schoolmusical. Daarom vroeg Sociaal Cultureel Werk Diepenveen (SoCuWe ja, zo lang is het geleden) hem om een schildercursus te starten als leraar. Daarna nam Raster de organisatorische begeleiding over van SoCuWe. Eric besloot het te doen en geeft deze lessen nog steeds. Reden om deze groep wat nader te bekijken.

Roetertshof in de winter, door Anne Kooij

Toen de groep startte, waren er zo’n twaalf deelnemers (van hen zijn er nu nog vijf bij de groep). De cursus liep van oktober tot mei; elke dinsdagavond kwam men in een van de bovenzalen van het Kulturhus bijeen. Aanvankelijk ging het om basale vaardigheden: met z’n allen om een stilleven zitten en dat dan vanuit verschillende hoeken schilderen. Later werden er meer onderwerpen uit de natuur geschilderd. Waren het eerst kleine doeken, later waagden steeds meer cursisten zich aan grote schilderingen.

Carolien Kleine Schaars: ‘We durfden meer. We zijn een groep mensen die gaandeweg elkaars vrienden en vriendinnen zijn geworden. Er heerst een ongedwongen sfeer, maar aan het eind van de avond volgt altijd de beoordeling door Eric van ieders werk waar iedereen bij is, en dat is heel leerzaam. En leuk, bijna nooit zegt iemand af.’ Anne Kooij: ‘Langzaamaan zijn we allemaal beter gaan schilderen en is de rol van Eric ontwikkeld van leraar naar een soort supervisor.’

IJsbaan in Diepenveen, door Carolien Kleine Schaars.

Nog steeds komt de groep elke dinsdagavond bijeen, dertig lessen per seizoen; er wordt afgesloten met een buitenatelier. Het is duidelijk dat de groep blij is met Eric als cursusleider. En Eric is nog steeds enthousiast over de leden van de groep. Zelf schildert hij steeds minder; hij is bezig met restauratiewerk.

Momenteel telt de groep ongeveer zestien leden en is redelijk stabiel. Zestien is wel de max. Soms gaat er iemand weg en er is een wachtlijst.

Teken- en schildergroep 2004

Zoals gezegd, eind vorig jaar was er weer een expositie, waar ruim driehonderd bezoekers een kijkje kwamen nemen. Als je dat gemist hebt, kijk dan eens op een van de volgende links: www.caroliene.com; www.galeriekooij.nl; www.fifi-paintings.nl

In de gangen van het Kulturhus Diepenveen hangen doorlopend schilderijen van deze groep.

Nabespreking door Eric

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven