In Beeld: Straatnamen verklaard: Jachtrustweg
- Geplaatst op 15 mei 2020
Van sommige straatnamen – Dorpsstraat, Olsterweg, Sallandsweg – is het duidelijk waarom ze zo heten. Van andere is het minder bekend: waar stond die molen dan aan de Molenweg, wie was Swedera van Runen ook alweer, wat is er oranje aan de Oranjelaan en hoezo Draaiomsweg?
Lamberthe de Jong van de Historische Vereniging Diepenveen belicht regelmatig een lokale straat met een korte uitleg en een paar oude en nieuwe beelden. Het negende ‘Straatnamen verklaard’ artikel gaat over de Jachtrustweg.
Ooit stond aan de Molenweg ‘Villa Jachtrust’ op de plaats van het huidige Sequoiahof. Op deze plek stond in 1850 al een boerderij met de naam ‘Jachtrust’. Boomkweker Wolter Kiezebrink werd hier geboren en hij verkocht de boerderij aan een telg van de bekende Deventer textielfamilie Ankersmit. Deze bouwde hier een villa met de naam ‘Jachtrust’. Het jachtgebied rondom had de naam ‘Warande’. Kiezebrink heeft rond 1900 hier een Sequoia aangeplant en die boom staat er nog steeds.
In 1924 werd Jachtrust gekocht door Willem Dikkers, een planter uit het toenmalige Nederlands-Indië, die hier met zijn gezin ging wonen. Rond het huis lag een prachtige tuin, die zich aan de oostkant uitstrekte tot de spoorlijn Deventer-Ommen en in het noorden begrensd werd door de Averlose
Houtweg (nu heet dat stuk de Burg. Doffegnieslaan). In de tuin stond een verwarmde kas, groeiden fruitbomen en was een grote moestuin aangelegd.
In de jaren vijftig werd de villa verkocht aan een mevrouw Van Orden, die het huis herdoopte in ‘Sparrenheuvel’ en er een bejaardenhuis in vestigde. In 1975 werd de villa afgebroken en erachter kwam het nieuwe woonzorgcentrum Sparrenheuvel, dat in 2016 het veertigjarige bestaan vierde.
De naam ‘Jachtrust’ leeft nog voort in de Jachtrustweg, een zijstraat van de Veldkampweg. Begin jaren zestig werd het gebied achter de Molenweg ontsloten. Naast de twee genoemde straten kwamen hier nog o.a. de Burg. Arriënsweg en de Hopperus Bumaweg. In dit gebied werden toen vrijstaande woningen gebouwd, vooral Deventenaren vestigden zich hier.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Literatuur: ‘Interview met Willem Dikkers ‘, in: Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open. 2003, blz 36. Uitgave Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.; Het robijnen Sparrenheuvel. Veertig jaar woonzorgcentrum in Diepenveen. 1986. Uitgave van de ‘Vrienden van Sparrenheuvel’.
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.