In Beeld: Straatnamen verklaard, Draaiomsweg
- Geplaatst op 11 mei 2018
Veel inwoners van Diepenveen vragen zich af waar de naam ‘Draaiomsweg’ vandaan komt. Diepenvener Wim de Weerd heeft dat uitgezocht en ontdekte dat de Draaiomsbuurt en de Draaiomsweg hun namen danken aan boerderij ‘De Draijomme’, een naam die al in teksten uit 1721 voorkomt. Deze boerderij stond precies op de plek waar zich nu Dorpsstraat 5-7 bevindt.
Rosmolen
Deze boerderij bestond uit de katerstede (kleine boerderij) ‘De Bonenkamp’ en een hoeve met een maalinrichting voor gerst met de naam ‘Pellerije’. In deze pelmolen bevond zich een pelsteen, die in de zeventiende eeuw draaiend werd gehouden door een zogenaamde rosmolen, waarin een paard rondsjokte. In de volksmond werd de pellerij ook wel ‘draaiomme’ genoemd, vandaar dat twee boerderijen in de achttiende eeuw de naam ‘Draijomme’ kregen. In 1857 werden de twee boerderijen afgebroken en deels opgebouwd aan de overkant, waar nu slagerij Harmsen is. De pelsteen verhuisde mee en ligt daar nu nog in de tuin.
Toen en nu
De splitsing Oranjelaan-Draaiomsweg
Zandweg
Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden de eerste gemeentewoningen bij de Draaiomsweg gebouwd. Dat was toen nog een zandweg en werd door de Diepenveners de ‘Schommelallee’ genoemd. In 1982 werd de oude boerderij afgebroken en kwam op deze plek slagerij Harmsen. De naam van het appartementencomplex ‘Pellerij’ aan de Draaiomsweg herinnert nog aan de oude malerij.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Beeld oude situatie: Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto huidige situatie: Jaco Remmelink
Meer informatie:
Wim de Weerd, De Draaiom van pellerie tot centrum van dorp Diepenveen, 2003, privé-uitgave
’t Kump voor de bakker. Verhalen over molenaars en bakkers van Diepenveen, 2011, Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.