In Beeld: Straatnamen verklaard, Burgemeester Smijterweg

placeholder-901x230

In Diepenveen zijn vier straten die genoemd zijn naar burgemeesters van de voormalige gemeente Diepenveen, die in 1999 opging in de huidige gemeente Deventer. Een daarvan is de Burgemeester Smijterweg, op de voormalige Hemeltjeskamp, genoemd naar een van de twee (!) burgemeesters Smijter, vader en zoon.

Vijftig jaar in functie
Op 1 januari 1811 werd het Franse bestuurssysteem ingevoerd en veranderde het toenmalige schoutambt Colmschate in de ‘Mairie Diepenveen’, later de gemeente Diepenveen. In eerste instantie werd Hendrik van Suchtelen de maire van de nieuwe mairie, maar reeds in mei 1811 werd hij opgevolgd door Daniël Gerhard Smijter uit Terwolde. Hij bleef burgemeester tot eind 1843 en het ambt werd daarna vervuld door zijn zoon Reint Johan Smijter (zie portretfoto), die tot 1 juli 1895 in functie bleef, zowel als burgemeester als gemeentesecretaris. Vijftig jaar lang!

Huize ’t Weterman
Zoon Smijter liet Huize ’t Weterman aan de Oranjelaan bouwen waar hij zelf ging wonen en waar vanaf 1851 tot 1900 tevens de gemeentekamer van Diepenveen werd gevestigd. Toen besloot de gemeenteraad om een echt gemeentehuis te bouwen en dat kwam in Schalkhaar.
In 1833 werd op de plek van de huidige Burgemeester Smijterweg nr. 22 boerderij Klein Klooster gebouwd, eigendom van de familie Ruiterkamp. De zwart-witfoto dateert uit de twintigste eeuw. In 1948 is de boerderij door brand verwoest.

Dezelfde hoek Burgemeester Smijterweg-Molenweg in de zomer

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto boven anno nu: Harry Mulder; foto onder anno nu: Jaco Remmelink
Historische beelden: Collectie Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Meer informatie:
Jan ten Hove, In de schaduw van de stad. De geschiedenis van de gemeente Diepenveen deel 1 (1998)
Chris Tyhaar, Onder een dak. Fragmenten uit de geschiedenis van het Diepenveens gemeentebestuur (1988)

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven