In Beeld: Straatnamen verklaard, Burgemeester Doffegnieslaan

Burg-Doffegnieslaan-F1567-Large

Ons dorp kent enkele lanen die genoemd zijn naar burgemeesters van de voormalige gemeente Diepenveen. Voor de nieuwkomers (na de herindeling 1999): deze gemeente bestond vroeger uit de dorpen Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en tot 1960 ook Colmschate. Het gemeentehuis stond in Schalkhaar.

Jan Willem Doffegnies
In 1895 werd Jan Willem Doffegnies (1865-1940), die op de secretarie werkzaam was als gemeenteontvanger, benoemd als burgemeester. Hij woonde toen met zijn echtgenote Petronella van Marle en hun vier kinderen bij zijn zwager op huize Oud Rande. In 1900 verhuisde het gezin naar de nieuwe villa ’t Clooster aan de Sallandsweg (in 1973 afgebroken).

Woning (1900) van burgemeester Doffegnies aan de Sallandsweg

Verbeteringen
De jonge burgemeester, die zoals toen gebruikelijk onbezoldigd was, bracht veel verbeteringen aan. Vanwege nieuwe voorschriften voor hygiëne kwam er een verordening voor het schoonhouden van de straten door de bewoners (!), ziek vee moest binnen twee dagen worden begraven en er werden nieuwe gezondheidseisen aan een woning gesteld. Een belangrijk moment in 1915 was het opheffen van de tol aan de Boxbergerweg in Borgele (tot 1960 onderdeel van de gemeente Diepenveen).

Burgemeester J.W. Doffegnies

Herinneringsalbum
In 1916 verhuisde Doffegnies naar Den Haag en ging hij rentenieren. De ‘dankbare’ bewoners maakten toen een herinneringsalbum met daarin handtekeningen van alle gezinshoofden in de vijf dorpen en acht marken, geïllustreerd met tekeningen van schilder Johan Bokhorst en foto’s van J.H. Rutgers uit Deventer. Dit album bevindt zich in de Athenaeumbibliotheek in Deventer.

Vossebelt
De huidige Burgemeester Doffegnieslaan is een zijstraat van de Molenweg en werd aangelegd op de Vossebelt rond 1971. Daarvoor begon de Averlose Houtweg al aan de Molenweg, maar nu pas halverwege. Het woon-zorgcentrum Sparrenheuvel is sinds 1976 aan deze laan gevestigd.

Toen en nu


Aanleg Burg. Doffegnieslaan op de Vossebelt

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Beeld: Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto huidige situatie: Jaco Remmelink

Meer informatie:
Lamberthe de Jong, Afscheid van de gemeente Diepenveen. Burgemeester J.W. Doffegnies. 1895-1915. 2007 (Facsimile van het Afscheidsalbum)
Chris Tyhaar, Onder een dak. Fragmenten uit de geschiedenis van het Diepenveens gemeentebestuur. 1988.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven