In Beeld: Straatnamen verklaard, Burgemeester Arriensweg
- Geplaatst op 12 december 2018
De Burg. Arriensweg is vernoemd naar Jacob Willem Arriëns, die van 1930 tot 1943 burgemeester was van de gemeente Diepenveen. De laan is aangelegd voor de nieuwbouw in de jaren zeventig. Het wijkje heette toen ‘Schapekolk’ naar een boerderij die daar ooit heeft gestaan en lag aan de oostzijde van de toenmalige sportvelden (later het tennispark). Volgens het straatnaambord wordt de naam gespeld zonder de ‘ë’.
Toen en nu
Levensloop
Arriëns werd geboren op 16 april 1877 geboren in Den Helder en was oorspronkelijk bankdirecteur, maar wilde graag burgemeester worden. Zijn eerste standplaats in 1916 was Gieten. Veertien jaar later vertrok hij naar de gemeente Diepenveen en betrok met zijn echtgenote J.E. Mouthaan villa Overbosch (nu Boxbergerweg 95).
Zwerver aan de deur
Op zaterdagavond 16 april 1937 (zijn verjaardag) werd Arriëns daar geconfronteerd met een verwarde man, die met een geladen karabijn met bajonet bij hem aanbelde. De zwerver wilde, zo verklaarde hij later, zich met deze daad langdurig onderdak verschaffen. Bij de rechtszaak in Zutphen werd een gevangenisstraf van acht maanden geëist.
Tweede huwelijk
In 1935 overleed de echtgenote van Arriëns. Vijf jaar later trouwde hij met Anke (Johanna Maria) van Doorninck, dochter van een wethouder, die op de Oxerhof woonde en later in Huize Boschhoek aan de Burg. Doffegnieslaan.
Met pensioen
Op 30 mei 1942 werd de al pensioengerechtigde Arriëns onder enige dwang ‘verzocht’ plaats te maken voor een NSB-burgemeester; hij werd tijdelijk waarnemend en kreeg op 12 januari 1943 eervol ontslag. Vier jaar later verhuisde het inmiddels met twee kinderen uitgebreide gezin naar de Kerkstraat, omdat echtgenote Anke meer in het dorp wil wonen.
Arriëns overleed op 6 mei 1963. Zijn weduwe woonde daar tot haar overlijden op 1 september 2007.
Kiekeboe
Aan de Burgemeester Arriensweg is lange tijd tegenover het trapveldje de oorspronkelijke plek van de boerderij ‘Schapekolk’ vrijgehouden. Op deze plek kwam in 2003 Kinderdagverblijf ‘Kiekeboe’ van Landstede Kinderopvang.
Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Illustraties: Collectie Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto huidige situatie: Jaco Remmelink
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.