In Beeld: Straatnamen verklaard, Brinkerinckbaan

Brinkerinckbaan TK171 a

De Brinkerinckbaan heeft de naam gekregen van Johannes Brinkerinck (1359-1419), de illustere rector en medeoprichter van het vrouwenklooster in Diepenveen. De straat loopt door in de Swedera Van Runenweg (daarover een andere keer), genoemd naar de medeoprichter van dit klooster van de Moderne Devotie.


Aan de oostkant staan huizen zonder verdieping, zo waren toen de bouwvoorschriften van de gemeente Diepenveen. In de achterliggende straten staan vooral eengezinswoningen met wel een verdieping, waaronder veel twee-onder-eenkaphuizen.

Geert Grote 
Johannes Brinkerinck werd in 1359 geboren in Zutphen. Hij ging naar de kapittelschool in Deventer en wilde eigenlijk kloosterling worden, maar voelde zich ook aangetrokken tot de ideeën van Geert Grote, die de beweging van de Moderne Devotie in Deventer had opgericht. Bij de Broeders des Gemenen Levens werd Brinkerinck rector van het Meester-Geertshuis.

Diepenveens klooster op rivierduin
Na de dood van Geert Grote in 1384 kreeg Brinkerinck de leiding over de Zusterhuizen in de stad. Mede op zijn initiatief werd in 1400 besloten tot de bouw van een vrouwenklooster in Diepenveen te bouwen, op het rivierduin, waar nu nog de oorspronkelijke kerk uit 1411 staat.

Susterboek in de Athenaeumbibliotheek
Hoe dat in z’n werk ging, wordt uitgebreid beschreven in het levensverhaal van Brinkerinck in het zgn. Susterboek (na 1478). Hierin staat een aantal viten, levensverhalen over de zusters van het klooster. Dit handschrift bevindt zich in de Athenaeumbibliotheek (en is vertaald). Het klooster werd geplunderd in 1578 en gesloopt in 1592, behalve de kerk. Brinkerinck werd de eerste rector van het klooster. Hij overleed op 26 maart 1419 en werd begraven in het priesterkoor, voor het toen aanwezige hoogaltaar, voor in de kerk. Bij latere werkzaamheden is een kruisje gevonden uit die tijd, mogelijk van hem.

Kruisje, gevonden in het priesterkoor van de kerk van Diepenveen. Mogelijk van Johannes Brinkerinck. Collectie gemeente Deventer (bruikleen van prot. gem. Diepenveen)

Meer informatie:
In bibliotheken en op internet is veel te vinden over de Moderne Devotie en Johannes Brinkerinck.
Hemels verlangen, door Wybren Scheepsma, Amsterdam 1993. Het middeleeuwse levensverhaal over Brinkerinck en andere zusters is hierin vertaald.
Van Kloosterkapel naar dorpskerk, door Lamberthe de Jong, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen, 2016
Zie ook: Museum Geert Grootehuis, Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer: www.geertgrootehuis.nl

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Oude foto: Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Recente foto: Jaco Remmelink

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven