In Beeld: Straatnamen verklaard, B.W. Hopperus Bumaweg

Hopperus Bumaweg oud x

De B.W. Hopperus Bumaweg is vernoemd naar de eigenaar van het huis ‘Refugium’, die het in 1936 liet bouwen. Toen lag het huis aan de Molenweg, via een lange oprit langs het boerderijtje de ‘Veldkamp’; de Hopperus Bumaweg en de straten rondom zijn pas na 1960 aangelegd.

Villa Refugium

Friese afkomst
De wortels van de familie Buma liggen in Friesland. In 1929 kwam Bernardus W. Hopperus Buma, die bij de Overijsselsche Hypotheekbank in Deventer werkte, met zijn gezin in Diepenveen wonen. De familie woonde eerst aan de Sallandsweg in villa ‘’t Clooster’ (afgebroken in 1973) en later aan de Oranjelaan in huize ‘Randerode’ (ook inmiddels gesloopt). Men besloot om een nieuw huis te laten bouwen, dat werd ‘Refugium’ naar ontwerp van de Deventer architect ir. W.P. Knuttel.

Nieuwe wijk
Begin jaren zestig besloot de gemeente Diepenveen om het gebied achter de Molenweg te ontsluiten. Er kwamen nieuwe straten bij: de Veldkampweg, Van Doetinchemlaan (vernoemd naar de adellijke familie op Rande), de Jachtrustweg (vernoemd naar een villa), de Burg. Arriënsweg en de Nieuwe Aanleg.
In dit gebied werden onder meer vrijstaande lage woningen gebouwd, een kleine ‘goudkust’ waar veel Deventenaren zich vestigden. In de jaren negentig kwam er nog een aantal grotere vrijstaande huizen bij.

Op de zwartwit ansichtkaart van circa 1970 is de naam van de B.W. Hopperus Bumaweg verkeerd geschreven; er is gefotografeerd vanaf de Veldkampweg.

Huidig straatbeeld

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Foto’s: Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. (ansicht), collectie fam. Hopperus Buma (Refugium) en Jaco Remmelink (huidig beeld)

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top