In Beeld: al 85 jaar Sallandsche Golfclub ‘De Hoek’, uitgebreid interview met Remke Ligtvoet en Bart van Hees

sallandsche achtergrondafbeelding

De 18-holes golfbaan van Sallandsche Golfclub ‘De Hoek’, ligt in het mooie Sallandsche landschap in Diepenveen, en behoort tot de eerste zestien (vooroorlogse) golfclubs van Nederland. De club wordt in 1934 aangelegd als 9-holes baan op landgoed ‘De Hoek’. In 1989 wordt de club uitgebreid tot 18-holes. Dit jaar bestaat de Sallandsche 85 jaar. Een goed moment om eens terug te blikken maar vooral vooruit te kijken met secretaris Remke Ligtvoet en bestuurslid Bart van Hees.

Remke, kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Remke (46), woon sinds 1995 in deze regio, opgegroeid in het midden van het land en heb gestudeerd in Groningen. Voor mijn werk ben ik destijds hierheen gekomen. Via mijn man ben ik gaan golfen. Nadat naast mijn man ook de kinderen gingen golfen, kon ik niet achterblijven. Ik vond het gelijk leuk, een mooie sport maar extreem moeilijk. Dat is de uitdaging, je blijven ontwikkelen.

Jij bent secretaris bij de Sallandsche? Hoe is dat zo gekomen?
Ik ben iemand die graag dingen regelt, altijd bezig wil zijn en ik ben dan ook vrij snel actief geworden bij de club als lid van de jeugdcommissie. Nu anderhalf jaar aan boord als secretaris. Begonnen met een vrij nieuw bestuur in een best roerige tijd maar terugkijkend was het intensief, maar ook leuk en leerzaam. 

Wat doet een secretaris zoal bij de club?
Er was en is nog steeds veel werk te verzetten. Ik maakte soms wel 20 uur per week, de laatste tijd is het wat rustiger geworden. De taken zijn verdeeld, iedereen heeft zijn eigen werkzaamheden. Er is al veel werk verzet, het digitaliseren van de administratie, een nieuwe website die vorig jaar gelanceerd is. Een enorme klus, die ik samen met Bart gedaan heb. Een mooi, ook gelijk zichtbaar project.

Werk je ook en wat doe je nog meer in je vrije tijd?
Ik werk 20 uur als juridisch adviseur bij Achmea, dit is goed te combineren.Ik ga graag op vakantie, verder ben ik een echte creatieveling. Van handwerken tot creatieve oplossingen bedenken.

En Bart, zou jij ook iets over jezelf willen vertellen?
Ik ben 69 jaar en heb leren golfen in Brunei toen ik daar voor Shell werkte. Als hockeyer leek het golf mij een oude herensport, maar daar was ik snel van genezen. Op het moment dat je op een driving range staat en die bal gaat 150 meter rechtuit, dan ben je verkocht. Vijftien jaar geleden zijn wij vanuit Den Haag naar Diepenveen verhuisd en kort daarna lid geworden van de Sallandsche. Door actief mee te doen aan wedstrijden en te spelen in groepsverband is het mogelijk om binnen de kortste keren veel leden te leren kennen, dat is een bijzonder sociaal aspect van deze sport.

Wat doe jij in het bestuur van de Sallandsche?
Ik ben bestuurslid en houd mij bezig met de techniek van de website, het beheer van het onroerend goed en de aanschaf van nieuwe apparatuur. Dat omvat de begeleiding van onderhoudswerkzaamheden en diverse kleinere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw Wifi systeem. Het energiezuinig maken van het clubhuis heeft wat mij betreft prioriteit.

85 jaar Sallandsche Golfclub ‘de Hoek’, een club met cultuur
Bart vertelt dat de Sallandsche van oorsprong een echte ledenvereniging is. Rijk aan historie vanuit het industriële Deventer. De laatste 5 tot 10 jaar treedt de golfclub bewust wat meer naar buiten toe. Dit is positief en nodig om de golfclub up en running te houden.

Zoveel leden, zoveel bestuurders…
dus moeten wij als bestuur een overstijgende meerjarenvisie hebben. Een belangrijk speerpunt is het lidmaatschapsklimaat. Mensen hebben in deze tijd een rijk sociaal leven waarin meerdere dingen belangrijk zijn. Hierop moeten wij anticiperen. Golfen is een lastige sport, iemand die het niet goed heeft geleerd gaat het nooit leuk vinden. ‘Af en toe raak je zo’n bal, gaat ie mooi rechtdoor en ga je het opeens leuk vinden!’. Dus investeren in lessen en mentorschap is belangrijk.

Wat zijn de pijlers voor de komende…85 jaar?
De omgeving verandert snel, is complexer dan jaren geleden. Landelijk gezien is er een tendens van een teruglopend aantal clubleden en ook de vergrijzing zijn uitdagingen waar de Sallandsche mee te maken heeft.Wat dat betreft zijn we gewoon een bedrijf, moeten we professionaliseren en blijven doorontwikkelen. Zaken als duurzaamheid en de AVG wetgeving hebben onze aandacht.

Hoeveel leden heeft de Sallandsche?
Op dit moment zo’n 800 leden, dit is inclusief proef- en ruim 60 jeugdleden. We werken toe naar een breedte vereniging. Vanwege een lustrumactie hebben we op dit moment veel proefleden, die veelal wonen in Diepenveen of omgeving. Dat is een mooie ontwikkeling, we hopen deze mensen te behouden.

De jeugd heeft de toekomst…
Het is best lastig om het aantal jeugdleden op peil te houden. Talentvolle spelers worden ‘weggekocht’ of jeugd gaat elders studeren. Wij organiseren clinics op de Diepenveense scholen en op het Etty Hillesum Lyceum. Golf is vaak niet de eerste keuze voor kinderen en jongeren. Teamsport staat vaak voorop. De kunst is dan ook een klimaat te creëren dat golfen leuk is en ook in teamverband kan.

Vrijwilligers nowadays!
Nederland is een sportland met extreem veel vrijwilligers. Maar mensen hebben tegenwoordig minder clubgeest, ze binden zich niet meer voor meerdere jaren aan dezelfde omgeving. Daar moeten wij op anticiperen. Wij denken aan een aantal vaste commissies met een lijst van flexibele vrijwilligers achter de hand.

Wat brengt de golfclub voor het dorp Diepenveen?
De Sallandsche heeft het GEO certificaat, het certificaat voor duurzame golfbanen waardoor wij voor de omgeving ook belangrijk zijn in het kader van biodiversiteit en milieubewustheid. Een jongen uit Diepenveen inventariseert de insecten, de heide wordt begraasd door schapen, er is een vogelwerkgroep die nestkasten ophangt in het kader van natuurlijke beheersing van diverse soorten.

Remke, Bart, dank je wel voor dit leuke en open interview. Ga zo door en zorg dat deze mooie golfclub groeit maar toch ook zijn tradities behoudt. Voor meer informatie over Sallandsche Golfclub ‘de Hoek’ kijk op: https://sallandsche.nl.

Interview en foto: Erna Metz-Koudstaal

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar boven