In Beeld: Interview met de heer Johan Penninkhof

interview-Penninkhof-1-Large-960x1024

Tekst en fotografie Jaco Remmelink

Even voorstellen.
Geboren in Borne, ben ik na mijn militaire diensttijd in Deventer beland. Tijdens mijn beroep als freelance-etaleur leerde ik in Wijhe mijn vrouw kennen. Daar hadden ze thuis een manufactuurwinkel. Rond 1960 hebben wij samen voor 25.000,00 gulden een pandje gekocht in de Kleine Overstraat in Deventer en zijn daar een kousenzaak begonnen, als dependance van de winkel in Wijhe. Later werd dit onze modezaak.

Is mode uw ziel en zaligheid?
Ik etaleerde veel in de damesmode, dat lag mij wel, leerde veel tijdens het etaleren in winkels in het hele land, had veel fantasie en was creatief. Ik heb ook op de kunstacademie gezeten in Enschede, maar deze opleiding niet afgemaakt.
Na een rigoureuze verbouwing liep de winkel in Deventer subliem. Wij waren geen lid van een inkoopvereniging en verkochten bijzondere damescollecties. Dit heeft uiteindelijk geleid tot acht grote damesmodezaken over het land.

In hoeverre bent u nu nog betrokken bij de modezaken?
Ik ben niet meer betrokken bij de modezaken, dat doet onze zoon nu. Inmiddels zijn wel vestigingen gesloten en zijn we van grote zaken naar kleinere gespecialiseerde winkels gegaan. Na deze overdracht heb ik mij een beetje teruggetrokken. Maar dat zakelijke retailgevoel was ik natuurlijk niet kwijt.

Nu las ik recent over uw bouwplannen in Diepenveen.
Op een gegeven moment kwamen er aan de Dorpsstraat in Diepenveen wat pandjes te koop. Toen heb ik samen met een architect een leuk plan gemaakt, maar de crisis kwam om de hoek kijken. Nu ligt er een nieuw plan om deze ‘rotte kies’ in te vullen.
Op die locatie is het een ‘moord’ om geen winkels in het plan op te nemen, het ligt centraal in het dorp en heeft ook die bestemming. In mijn winkeldenken is er de laatste twintig jaar veel veranderd, maar hoe zich dat hier ontwikkelt, is nog een verrassing.

Welke winkels zou u naar Diepenveen willen halen?
Ik wil mijn best doen om gezien de tijd, gemotiveerde jongelui beroepsmatig een start te bieden die ondernemersvriendelijk is. Ik wil ze niet coachen, want ik denk in oude formules, maar ik ben wel nieuwsgierig naar hun ideeën.

Wat is er onder meer veranderd aan het winkelen?
In welk dorp je ook bent, de inwoner gaat ‘s avonds het internet op en denkt niet aan kopen in het dorp, dus moeten wij het dorp levend houden met winkels die tegen een acceptabele prijs hun speciale producten aanbieden.

Op die locatie is het een “moord” om geen winkels op te nemen

Er komen ook woningen boven?
Ja, in eerste instantie heb ik gedacht aan twee grote appartementen onder het dak en op de eerste laag vier appartementen van ongeveer 120 vierkante meter. Maar dit kunnen er ook twee worden, afhankelijk van de wensen van de kopers. 01 Architecten heeft een flexibel plan gemaakt en inmiddels heeft Bronsvoord Makelaars in Deventer het in de verkoop.

Wat is het kenmerkende van de architectuur?
Dorps. Kijk, welstand vindt het voor het dorp wel noodzakelijk dat het geen symmetrisch gedoe wordt. Daar bedoelen ze mee dat het qua karakter elementen moet hebben die verschillen. Er stonden drie huizen en er komen er weer drie terug. Inmiddels is het plan door welstand goedgekeurd.

Hoe gaat u om met duurzaamheid en energieneutraal?
Duurzaam betekent geen gasaansluiting en bovenop het dak komen allemaal zonnepanelen. Met behulp van warmwaterpompen worden de panden verwarmd. Er komen oplaadpunten voor e-bikes en elektrische auto’s. Alles gericht op de nabije toekomst.

Komen er nog meer bouwprojecten van u?
Gelukkig niet, ik ben hiermee wel ingezeept. Zoiets ontstaat met goede bedoelingen en dan komt de crisis van buitenaf. Ik ga echt niet nog meer ontwikkelen, dat laat mijn leeftijd ook niet toe, maar ik hoop oprecht dat dit plan iets toevoegt aan de leefbaarheid in Diepenveen.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven