In Beeld: Gerard van Bussel van Werkplaats 31@

Gerard-van-Bussel-Werkplaats-1-480x320

Interview met Gerard van Bussel, manager en coach van Werkplaats 31@ aan de Randerstraat 31 in Diepenveen. Jaco Remmelink, 3 november 2017.

Wie is Gerard van Bussel en wat drijft hem?
Ik heb een opleiding gehad als gymnastiekleraar en heb mij altijd bezig gehouden met bewegingsleer. Als je het heel plat zegt: als je niet beweegt ga je dood, als je niet beweegt heb je ook geen contact met de mensen om je heen. Ik heb nooit voor de klas gestaan, omdat daar toen geen werk in was, maar heb deze bagage uit mijn rugzak van het bewegingsonderwijs altijd gebruikt in diverse functies als bewegingsagoog.

Wat voor een zorg verleen je nu?
Mannen en vrouwen, nu 16 tot 62 jaar oud, die hier komen, hebben allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is veroorzaakt doordat zij bijvoorbeeld ontslagen zijn, het even niet meer zien zitten of een talent bezitten dat nooit is aangeboord. Op de bank zitten is dan jammer, juist door beweging en contact ontwikkel je jezelf. Ik breng mensen hier samen en probeer letterlijk weer mensen in beweging te krijgen. De gemeente Deventer helpt mij bij het opbouwen van deze inclusieve werkplaats.

Voor wie zet jij je in?
De werkplaats is een inclusieve voorziening, er hangen geen etiketjes hier. Jij bent een nieuwe Nederlander of jij hebt een burn-out, iedereen is welkom omdat ik geloof dat iedereen talenten heeft. Ik breng hier mensen samen en wij doen maatschappelijk nuttige dingen. We hebben een klus, vind je dat leuk, doe je die klus alleen of doen wij het samen als leerling en gezel? Mijn mensen leren ook van elkaar en uiteindelijk kan dit voor een medewerker uitmonden in regulier werk.

Ik lees zorgboerderij en repaircafé op de website?
Het begint in de beschutting van de werkplaats. Hier leert iemand zijn mogelijkheden opnieuw kennen, in de relatie met anderen. Als iemand in deze structuur gedijt, dan zie ik ook welke talenten iemand heeft. Afhankelijk van iemands ontwikkeling zijn er werkzaamheden buiten de deur, bij de boer, de buurvrouw of iemand in Diepenveen. Verder werken we voor de Stichting Tevreden Spelen aan de speeltuintjes in de wijk. Elke vierde zaterdag van de maand is er van 10.00 tot 14.00 uur repaircafé.

Ook lees ik rustpunt.
Momenteel wordt een tuinhuis op het erf verbouwd en klassiek Engels ingericht als rustpunt. Binnenkort komt er een bord langs de weg, zodat toeristen weten dat men hier op de koffie kan komen of thee kan drinken.

Wat voor een projecten doe je zoal?
Ik heb opdrachten van derden, bijvoorbeeld het opknappen van een tuinbank voor iemand die dat zelf niet meer kan, geen netwerk, familie en financiële ruimte heeft. Ik ben er voor de simpele dingen en ik krijg ook via het sociaal team van Deventer Buiten vragen; ga even aan bij die of die, om dat of dat te doen. Zo ga ik met mensen uit de werkplaats op karwei.

Ik zag je met aan aantal mensen aan het werk rond het Kulturhus in Diepenveen.
Drie jaar geleden had ik contact met de ͚Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen͛ en wij vonden dat wij wat moesten organiseren in het dorp. Toen ontstond ͚Op de koffie͛. Daar heb ik voorgesteld om eens mee te doen met ͚NL Doet͛. Op een moment vroeg het bestuur van het Kulturhus of het saaie groen rondom wat opgeleukt kon worden. In maart 2017 hebben wij toen met ͚NL Doet͛ een start gemaakt en verder met mijn mensen het groen opgeknapt.

Hoe ervaren jouw medewerkers de werkzaamheden?
Je ziet hoe mijn medewerkers groeien, als wordt gezegd dat het mooi is geworden of als aan hen wordt gevraagd waarom zij dit of dat zo doen. Kijk, dan zie je die trots, ik kan nog wat en dit wordt nog gewaardeerd ook! Ze komen dan ook vaak met de opmerking: ͚Gerard, ik wil nog zo͛n project͛; daar krijg ik dan kippenvel van.

Wat zijn jouw toekomstplannen?
Nu komen wekelijks hier zo͛n vijftien mensen en het is goed te zien dat er mensen doorstromen naar vormen van werk, soms in een heel andere richting. Mensen komen allemaal met veel plezier en zijn zeer gemotiveerd om iets voor een ander te doen. Ik geloof dat de kracht van de werkplaats is, dat het lokaal en kleinschalig is. Het is maatwerk en moet behapbaar blijven. De sleutel van Werkplaats 31@ is dienstverlening aan de lokale omgeving als opmaat naar weer van betekenis zijn in vrijwilligerswerk, beschut of betaald werk.

Wanneer ben je zelf tevreden?
Ik ben tevreden als mijn medewerkers elke dag moe en voldaan naar huis toe gaan, en natuurlijk de volgende dag met veel plezier weer terugkomen. Om te zien hoe mensen zich ontwikkelen, hoe mensen groeien in een richting die zij zelf gevonden en gekozen hebben, daar word ik blij van!

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven