Laden Evenementen

Agenda

Rien Ditzel: Op zoek naar een Deventer verzetsman in het Zwarte Woud

image

Op zondagmiddag 26 maart 2023 organiseert Deventer Huisgenoten, netwerk van 50-plussers, een lezing over Rien Ditzel.

Tijdens deze lezing gaat historicus Johan van der Veen kort in op Deventer in de jaren twintig en dertig, toen onze stad de naam van het Moskou aan de IJssel kreeg. Daarna komt de rol van Rien Ditzel in het communistische verzet in Deventer en omgeving aan de orde.

In de zomer en najaar 1942 was Ditzel betrokken bij de sabotagegroep Voorst-Twello-Terwolde-Deventer die verschillende aanslagen pleegde. Hij ontsnapte twee keer aan arrestatie door de Sicherheitspolizei en ging onder de naam van een Arnhemse verzetsman als dwangarbeider naar het Zwarte Woud. Ook daar nam hij deel aan verzetsactiviteiten. Na arrestatie wist hij wederom te ontsnappen en kwam in 1945 terug naar Deventer, waar hij van 1946 tot 1949 wethouder voor de CPN was. Hij overleed in 1963.

De bijeenkomst vindt plaats op 26 maart  om 14 uur in de ontmoetingsruimte van Thomas Wildey, J.P. Thijsseweg 100. (ingang rechtsachter). Toegang: vrije bijdrage, consumpties € 1 voor eigen rekening. Aanmelden uiterlijk 24 maart op info@deventerhuisgenoten.nl. Informatie over deze bijeenkomst of over de vereniging Deventer Huisgenoten op 06-51435595.

Locatie

ontmoetingsruimte van Thomas Wildey, J.P. Thijsseweg 100
Scroll naar boven