Laden Evenementen

Agenda

Historische avond Diepenveen 10 november 2022

HVD logo

De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving nodigt belangstellenden met genoegen uit voor de Historische avond die op donderdag 10 november aanstaande om 20.00 uur gehouden wordt in het Kulturhus Diepenveen, Dorpsstraat 30. De toegang is gratis.

Tijdens deze Historische Avond vertelt Henk Grooters aan de hand van een beeldpresentatie met als titel Steenenkamer, een Voorster buurtschap onder de rook van Deventer over de geschiedenis van deze buurtschap. Daarbij wordt ingegaan op de herkomst van de bijzondere naam Steenenkamer, waarom bepaalde achternamen er zo veelvuldig voorkomen en hoe Steenenkamer zich heeft kunnen ontwikkelen als tuindersgemeenschap.

Deventer als directe buurman van Steenenkamer heeft, net als voor Diepenveen het geval is, door de tijd heen sterke invloed uitgeoefend. Overeenkomsten tussen Steenenkamer en Diepenveen die ter sprake komen betreffen onder andere de bevolkingsgroei die plaats vond vanaf het midden van de 19e eeuw, de agrarische gerichtheid van beide gemeenschappen en de expansiedrift van Deventer. Genoeg redenen dus om deze lezing bij te wonen.

Henk Grooters woonde vanaf zijn geboorte tot 1978 op Steenenkamer. Hij is de zesde generatie van zijn familie die Steenenkamer bevolkte. Zijn voorouders oefenden er sinds het begin van de 19de eeuw het tuindersvak uit. Henk doorbrak die traditie echter; hij gaf veertig jaar lang les op verschillende scholen in Deventer.
Op jonge leeftijd was hij al gefascineerd door de geschiedenis van Steenenkamer. De directe aanleiding om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Steenkamer was toen de gemeente Voorst in 2018 haar 200-jarig bestaan vierde; het resulteerde in het boek Steenenkamer, van tuindersgemeenschap naar ‘villadorp voor de gewone burger’.

Locatie

Kulturhus, Dorpsstraat 30 7431CL Diepenveen
Scroll naar boven
Diepenveen

GRATIS
BEKIJK