Laden Evenementen

Agenda

De Oosterwaarde breidt uit met zelfpluk, ijsjes en rustpunt

oosterwaarde

DIEPENVEEN – De Oosterwaarde voorziet al 30 jaar lang mensen in en om Diepenveen en Deventer van biodynamisch geteelde groenten en fruit. De ouderwets lekkere producten blijven een constante factor, maar toch heeft de tijd niet stilgestaan. Eind 2023 tekenden Koen en Myrthe Warnaar-Coppes de papieren waarmee zij, naast oprichtster Tineke Bakker, medevennoten werden van de Oosterwaarde. Het jonge stel brengt vernieuwingen met zich mee die deze zomer vorm gaan krijgen.

De Oosterwaarde heeft een grote kring mensen om zich heen doordat het een CSA bedrijf is, een samenwerkingsverband tussen een groep betrokken burgers en boeren. Deelnemers nemen wekelijks groente af en velen werken op verschillende manieren mee als vrijwilliger. Maar Koen en Myrthe laten graag nóg meer mensen meegenieten van de prachtige plek die de Oosterwaarde is. Vanaf dit jaar wordt namelijk het kleinfruit geplukt volgens het principe van zelfoogsten. Ook is een bloementuin in aanleg waar liefhebbers vanaf juli hun eigen boeketje mogen komen plukken.

Zelf je boeket of frambozen plukken

De tuin met kleinfruit is geopend vanaf zaterdag 22 juni, de open dag van de Oosterwaarde. ,,Mensen zijn vanaf dat moment welkom om hier een bakje bessen, frambozen of bramen te plukken of een boeket bloemen. Door het seizoen heen zullen daar zeker 50 soorten bloemen te vinden zijn in alle kleuren en vormen”, legt Myrthe uit. ,,De zelfoogsttijden van het fruit en de bloementuin zijn gelijk aan de openingstijden van de boerderijwinkel. Dat is nu nog: dinsdag- en vrijdagmiddag van 14-17 uur en zaterdag van 10-13 uur. Nieuw is dat de winkel vanaf 1 augustus ook op woensdagmiddag geopend is.

IJsverkoop en rustpunt

Het stel besloot ook te beginnen met ijsverkoop. Zo kunnen fietsers, wandelaars én klanten op het pas ingerichte rustpunt voor de winkel een ijsje eten. ,,Voor kinderen is er altijd wel een skelter te vinden op het erf, hoewel er natuurlijk wel rekening gehouden moet worden met de dagelijkse landbouwactiviteiten”, zegt Koen. ,,We vinden het leuk om deze mooie plek te delen met andere mensen”.

Feestelijke open dag

Zaterdag 22 juni is iedereen welkom op een open dag die extra feestelijk is door het 30-jarig jubileum van de Oosterwaarde en het 100 jarige bestaan van Demeter, de overkoepelende biodynamische landbouworganisatie. Medewerkers geven rondleidingen over het bedrijf en ook presenteren de nieuwe vennoten zich. Liefhebbers kunnen mee op de hooikar voor een ritje naar het graanveld. Daar wordt spelt, rogge en tarwe geteeld, waarvan tegen het einde van de zomer meel in de boerderijwinkel verkocht wordt. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten. Op de hooizolder wordt een film over biodynamische landbouw vertoond van Jan Boon. De open dag is van 10.00 tot 16.00 uur.

Avondprogramma

In de avond van 22 juni houdt dansgroep ‘DeDae’ om 20.00 uur in de openlucht dansvoorstelling ‘De Aardedans’ ter ere van 100 jaar Demeter. Kaartjes voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.dedae.nl

 

De Oosterwaarde ligt aan de Sallandsweg 6 in Diepenveen

www.oosterwaarde.nl

Scroll naar boven