Laden Evenementen

Agenda

Concert Buxtehude & Bach in Nieuw Sion

Flyer

Op maandagmiddag 19 juli klinkt in de kloosterkerk van Nieuw Sion bij Diepenveen muziek van Bach en van zijn voorganger Buxtehude. Het is geen overdrijving om te stellen dat Bach nooit zijn cantates had kunnen componeren zonder de uitstekende voorbeelden die hij had.

Bach liep als jonge man 800 km naar Lübeck om het werk van zijn oudere collega Buxtehude te horen. Het scheelde niet veel of hij was er blijven hangen, want hij had de baan als Lübecker Musikdirector van Buxtehude kunnen overnemen, op voorwaarde dat hij diens dochter trouwde… In dit concert hoort u van beide componisten een cantate. De cantate Jesu meines Lebens Leben van Buxtehude heeft een essentiële eenvoud: ingetogen, elegant en daardoor des te mooier. Net als Bach ontleende Buxtehude vaak teksten aan meerdere bronnen voor zijn cantates, en we kunnen in zijn cantates ook de overgang horen van de vroeg-17e-eeuwse praktijk van afwisseling van strijkers en stemmen, naar veel rijkere en afwisselendere texturen. Bachs vroege cantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir is een Choralkonzert (koraalconcert) in een heel vergelijkbare stijl. Verschil is dat Bach heel bewust gebruik maakt van blaasinstrumenten om te variëren met de orkestkleuren.

Dit concert vormt de afsluiting van de zomercursus Buxtehude & zijn potentiële schoonzoon Bach van La Pellegrina. Vijf docenten en 32 deelnemers, zangers en barok-instrumentalisten, werken vijf dagen intensief aan deze cantates en daarnaast aan een breed geschakeerd programma van barokke ensemblemuziek. Enkele proeven daarvan hoort u ook in dit concert.

Het gratis concert begint om 15:00 en duurt ongeveer een uur; een vrijwillige bijdrage voor het klooster is welkom. Reserveren via www.nieuwsion.nl/programma

 

Locatie

Nieuw Sion, Vulikerweg 6, 7431 PJ Diepenveen
Vullikerweg 6
Diepenveen, Nederland 7431pj Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31683109604
Bekijk de site van Locatie
Scroll naar boven
Diepenveen

GRATIS
BEKIJK