Slagwerkgroep Sempre Crescendo neemt deel aan Slagwerkdag in Huissen

Na voor de zomer meegespeeld te mogen hebben met Deventer Op Stelten, was het op zaterdag 5 oktober tijd voor een nieuwe uitdaging voor de slagwerkgroep van Sempre Crescendo uit Diepenveen. De slagwerkgroep Stedelijke Muziekvereniging Huissen organiseerde voor de vierde keer een slagwerkdag.

Bussen vol slagwerkinstrumenten
Deze keer was de Diepenveense slagwerkgroep samen met die van Koninklijke Muziekvereniging Apollo de Wijk uitgenodigd. Na een warme ontvangst in Huissen was het tijd om de bussen vol met slagwerkinstrumenten uit te laden. Het was direct zichtbaar dat elke slagwerkgroep ander soort muziek maakt.

Drie slagwerkgroepen
Bij SMH en Apollo voert vooral de melodielijn de boventoon. Zij maken dan ook veel gebruik van melodische slagwerkinstrumenten, zoals xylofoons en marimba’s. De slagwerkgroep van Sempre Crescendo daarentegen focust zich op het ongestemde slagwerk, waarbij zij niet spelen met duidelijke toonhoogtes, maar meer de nadruk leggen op het ritme. Toen al het instrumentarium klaar stond, gingen de drie groepen in een ontspannen sfeer samen repeteren voor de gezamenlijke finalestukken van het concert. De groepen konden zich goed op elkaar afstemmen en de muziekpartijen zaten er dan ook snel in. Na stevig gerepeteerd te hebben was het tijd voor een gezamenlijk drankje en te genieten van het stamppotbuffet.

Veel variatie in slagwerk
Vanaf 7 uur begon de zaal vol te lopen met publiek en kon het concert beginnen. SMH, een gemengde groep van kinderen en volwassenen, opende het concert met een breed repertoire vol met swingende melodieën. Daarna was onze slagwerkgroep van Sempre Crescendo aan de beurt. Ze zijn een jonge groep van klein formaat en maakten muziek waar iedereen in het publiek op mee kon dansen. Ze waren zelf zeer tevreden over hun optreden en mochten na afloop veel complimenten in ontvangst nemen. Als laatste trad KMAW op, een groep met een groot aantal slagwerkers en een brede verzameling aan melodische instrumenten. Deze instrumenten beheersen ze erg goed en hier kwamen dan ook mooie concertstukken uit, van filmmuziek tot ABBA.

Gezamenlijk finalespektakel
Het was opvallend hoe verschillend elke vereniging is qua muziekkeuze en in hun gebruik van het instrumentarium. Zo kan elke vereniging van elkaar leren en elkaar inspireren. Tot slot kwamen alle groepen bij elkaar om het concert af te sluiten met twee spectaculaire finalestukken. Het is mooi om te zien hoe drie verschillende slagwerkgroepen die nooit eerder hebben samengewerkt, binnen een dag als één groot slagwerkensemble een optreden neer weten te zetten.

Samenwerking en gedeelde passie
Dat was ook het bijzondere aan deze dag: ondanks dat niemand elkaar aan het begin van de dag kende, bouwde men door een gezamenlijke passie voor het slagwerk snel een band op. Zo’n dag is een toegankelijke manier voor slagwerkers om anderen te ontmoeten die dezelfde liefde delen voor het slagwerk en om samen gezellig muziek te maken. Voor alle deelnemende slagwerkers was het een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar!

Tekst: Anne-Marijn Veen

Bibliotheek Diepenveen, al 5 jaar in Kulturhus

Alweer vijf jaar geleden verhuisde de bibliotheek naar de Hof van Salland, tegenwoordig het Kulturhus. Tot 2014 was de ‘bieb’, zoals velen de bibliotheek noemen gevestigd aan de Crommelinlaan in het gebouwtje dat eerder dienst deed als kleuterschool. Aanvankelijk was het de dorpsbibliotheek maar na de gemeentelijke herindeling (1 januari 1999) heette het ‘locatie Diepenveen’ van de Deventer bibliotheken.

Zelfredzaamheid
De bibliotheek ligt nu nog centraler in het dorp en maakt onderdeel uit van een multifunctionele ruimte waardoor de openingstijden ruimer zijn en mensen hier bijna iedere dag terecht kunnen. Je hebt een groot deel van de dag de tijd om boeken te ruilen, te internetten of om rustig te lezen. Op bepaalde dagen in de week is een medewerker van de bibliotheek aanwezig maar voor de bezoeker is het vooral zelfredzaamheid. De bibliotheek is zo ingericht dat iedereen zichzelf kan helpen. En dat is een groot voordeel.

Eerste lustrum
Om het eerste lustrum niet geruisloos voorbij te laten gaan werd een aantal activiteiten georganiseerd. De jongere kinderen konden meedoen aan een kleurwedstrijd, hun kleurrijke creaties zijn te bewonderen in de bieb. Twee groepjes kinderen van het kinderdagverblijf ‘Kiekeboe’ werden voorgelezen door vrijwilligster Will Scholten en Patrick Koerts gaf een demonstratie bookfolding. Ook konden de bezoekers meedoen aan een sjoelwedstrijd, waarbij zowel jong als oud zich uitsloofden om de hoogste score te halen.

Uit handen (handjes) van de kinderen van kinderdagverblijf ‘Kiekeboe’ ontvingen medewerker van de bieb, Hank Hengeveld en vrijwilligster Will Scholten een prachtig aandenken aan dit eerste lustrum.

Uitslag kleurwedstrijd

5 jaar    Feline, Anna en Yunus
6 jaar    David, Sophie en Noor
7 jaar    Julia, Nova en Zerya

Tekst en foto’s: Harry Mulder

 

Ploegenwedstrijden PJO Diepenveen verzet naar zaterdag 9 november!!!

De ploegwedstrijden van de PJO Diepenveen zijn in verband met het natte land verzet naar zaterdag 9 november. Circa 50 deelnemers strijden met hun trekker en ploeg in vijf verschillende categorieën: Standaard- en Wedstrijdwentelploegen, Oldtimers-rondgaand, Oldtimers-heen-en-weergaand en 2-wielige trekkers.

Binnen de tijdslimiet dienen de veldjes van circa 0,2 hectare zo netjes mogelijk geploegd te worden. Een jury beoordeeld het ploegwerk aan twee zijden van het veld op verschillende onderdelen zoals rechtheid, vlakheid en in- uitzetten.

De wedstrijd vindt dit jaar op een nieuwe locatie plaats; op een perceel bij de kruising Jan Schamhartstraat en de Vink in Olst. Er is muziek aanwezig en gelegenheid voor een hapje en drankje in de tent.
Om 10:00 uur begint de dag met een parade. Alle tractoren staan netjes naast elkaar opgesteld. Van daaruit zullen ze in een lange stoet naar hun wedstrijdveldje rijden. Om 11.00 uur wordt er gestart met de beginvoren. Er wordt tot ongeveer 15.00 uur geploegd, waarna om 16.30 uur de prijsuitreiking is.

OBS Slingerbos maakt een reis om de wereld in 80 dagen

Bibliotheek Deventer stelt tijdens de Kinderboekenweek 2019 het boek ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ van Jules Verne centraal en biedt samen met het fotografenduo Gresnigt en van Loo aan scholen een fotografieproject met expositie aan.


Vanuit Slingerbos doet een aantal groepen van de bovenbouw mee aan deze supercreatieve workshops: het startte met een boekintroductie van het boek “Reis om de wereld in 80 dagen”, waarbij een medewerker van de bibliotheek uit het boek voorlas en waarbij werd ingegaan op het thema van de boekenweek: Reis Mee! Aansluitend leerden de kinderen over boekillustraties en mochten ze in groepjes aan de slag met het zelf ontwerpen en maken van een boekomslag voor het beroemde boek. Hierbij werden de kinderen uitgedaagd om niet alleen twee-dimensionaal te denken maar ook te experimenteren met drie-dimensionale ontwerpen en om behalve papier en karton ook eens andere materialen te gebruiken, zoals zand en playmobil-poppetjes.

In de tweede workshop worden de boekomslagen door de kinderen zelf gefotografeerd. Hierbij wordt samen onderzocht wat het beste standpunt is door verschillende proefopstellingen te maken van het ontwerp. Telkens wordt er goed gekeken door het fototoestel, want hoe krijg je het hele ontwerp mooi op de boekomslag?

      

Daarna gaan Mieke Gresnigt en Astrid van Loo aan de slag om de foto-ontwerpen letterlijk om een boek heen te maken. Hiervoor worden afgekeurde boeken beschikbaar gesteld vanuit de bibliotheek en op elk omslag komen ook de namen van de kinderen te staan die het betreffende omslagontwerp gemaakt hebben.

Al deze boeken met nieuwe omslag worden aanstaande zondag 13 oktober (10.30-14.30 uur) tentoongesteld in een expositie bij Bibliotheek Deventer. In totaal  doen er 19 klassen mee vanuit 7 scholen in de omgeving.
Klik
hier voor meer informatie en het programma!

Zondag 27 oktober in het Hof van Salland: Marianne van Houten speelt Nijntje op de fiets 2+

Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dagje gaat fietsen. Nijntje is thuis en heeft zin om erop uit te gaan. Ze pakt haar fiets en gaat op pad, ze fietst langs het bos, de boerderij, de speeltuin en naar opa en oma Pluis.

Nijntje op de fiets is gebaseerd op verschillende verhalen uit de Nijntje-boekjes. De voorstelling wordt gespeeld in een herkenbaar decor waarin de wereld van Nijntje, leuke liedjes en de iconische tekeningen van Dick Bruna op een verrassende manier een rol spelen.

Fietsen is het liefste wat ik doe
over de heuvels, door het bos
met de fiets kan ik overal naartoe
ja, nijntje wordt nooit moe

Dan fiets ik langs de vijver
de vijver is heel groot
er zwemmen witte eenden in
die breng ik dan wat brood ook

Over Marianne van Houten
Marianne van Houten studeerde in 2005 af aan het Artez conservatorium (zang), maar wist toen al dat theater voor haar onlosmakelijk verbonden is met zang en ze volgde daarom verschillende workshops. O.a. clowning, improvisatie en kleinkunst. Direct na haar afstuderen speelde ze in verschillende kindertheaterproducties. Ze schrijft en speelt ook haar eigen kindervoorstellingen. Marianne specialiseerde zich vooral in het lesgeven en theatermaken voor de allerkleinsten. Daarnaast werkt ze voor Diva Dichtbij. Ze zingt dan voor mensen die langdurige zorg nodig hebben en niet meer zelf naar het theater kunnen gaan, bijvoorbeeld in zorginstellingen voor mensen met dementie.

60 jaar vriendschap
Deze voorstelling wordt georganiseerd door Eveline Roskott-van Haastert (Ticketservice EEEV en Bureau Amanti d’Arti) die in 1956 in de Kleikoele te Diepenveen geboren werd. Op 12-jarige leeftijd is het gezin verhuisd, maar al die tijd is Eveline ‘haar’ Diepenveen trouw gebleven en kwam zij ieder jaar wel even buurten en zo komt het zelfs dat zij volgend jaar met haar kleuterschoolvriendinnetje Ineke Schömaker hun 60 jarige vriendschap hopen te vieren!

Facebookpagina Mijn Jeugd in Diepenveen
Op Facebook heeft Eveline de groep Mijn Jeugd In Diepenveen opgericht die nu al meer dan 560 volgers heeft. Hier vinden oude bekenden elkaar terug en worden leuke herinneringen aan vroegere gebeurtenissen uitgewisseld. Interessant ook om te zien hoe mensen zich bepaalde dingen op een heel persoonlijke manier weten te herinneren.

Van idee tot begrip
“Vroeger was een bepaalde datum een begrip. Daar keek je dan als kind naar uit. Zo was 1 juni de opening van het visseizoen en stonden bij de winkel van Frederiks aan de Dorpstraat de bamboe hengels weer buiten tegen de schutting. Dan wist je dat het weer leuk werd bij de Molenkolk! En de eerste week van juni betekende ook kermis in de stad. En zo heb je tegenwoordig dat de tweede zaterdag in september betekent…rommelmarkt!

Hoe leuk zou het zijn om hier een begrip aan toe te kunnen voegen en wel het laatste weekend van oktober: Kindertheater in de Hof van Salland! Met een bijzondere landelijke kindervoorstelling in het Kulturhus, het voormalige Dorpshuis op de plek van de toenmalige Openbare Lagere School… Sentimenteel? Jazeker! En daar is niets mis mee, toch?

Kom daarom allemaal met de kleintjes naar de voorstelling Nijntje op de fiets, het is hartstikke leuk en bij succes wordt het mogelijk om vaker zo’n mooie voorstelling als Nijntje naar Diepenveen te brengen! Dan wordt het laatste weekend in oktober eveneens een begrip in het rijtje van dingen die horen bij een gelukkige jeugd en praten jouw kinderen en kleinkinderen hier later over als hun leuke jeugdherinneringen.

Nijntje op de fiets is een voorstelling van hoge kwaliteit. Er is niets mis met een pratende spons of een locomotief met een leuk gezichtje, maar dit beroemde simpele, witte koNijn is een dijk van een konijn, eentje van wereldformaat. En dat past bij een fantastisch fijne jeugd.

Kaarten: online verkrijgbaar via www.eeev.nl en kosten € 8,95 per persoon.
Datum: zondag 27 oktober, Hof van Salland en Kulturhus Diepenveen, Dorpsstraat 30, 7431 CL Diepenveen
Aanvang: 14.30 uur ( De voorstelling van 16.00 uur is al uitverkocht).

Najaarsactie Diepenveense Ondernemers (OVD) in dorp Diepenveen

De Diepenveense ondernemers van de OVD willen jullie zaterdag 12 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur in een gemoedelijke sfeer graag laten zien welke kwaliteiten ze in huis hebben. Met activiteiten in en rond hun zaak, een demonstratie, een actie, een speciale aanbieding, een proeverij of een presentatie laten zij deze dag zien wat Diepenveen zoal te bieden heeft. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij de verschillende ondernemers een kijkje te komen nemen.

De volgende ondernemers doen mee aan de Najaarsactie 2019:

Albert Heijn Middeldorp
Eye-Catchers Living In Style
KaWin Winkel SEC & NEW
Luxe brood- en banketbakkerij J.G. van Rijssen
Pasman de Woonprofessionals
Proef! Wijnwinkel
Keurslager Harmsen
Brasserie Zonnig
Bloemsierkunst Flierman
RB2 Wielers
Turnaround Haar & Beautysalon
TUI at Home Marissa Roesink
Theehuis Bij Van Bruggen

Voor de kids
Ook voor de kinderen zijn er her en der leuke spelletjes of andere vermakelijkheden. Met een formulier – te verkrijgen bij de deelnemende ondernemers – kunnen de kinderen alle spelletjes langs gaan en stempels verzamelen. Een volle kaart kunnen ze inleveren bij Keurslager Harmsen. Daar krijgt elk kind een kleine attentie. Aam het eind van de dag worden er een aantal leuke prijzen verloot onder de ingeleverde kaarten.

Lezing; verwilderen geeft meer plezier en minder werk

Op 22 oktober houdt de in tuinland bekende Romke van der Kaa een lezing voor Groei & Bloei, afdeling Deventer en omstreken. Romke van der Kaa heeft een enorme ervaring met tuinieren, o.a.  in Ierland en Engeland. Hij heeft in Whisley Gardens gewerkt en was op Great Dixter ‘headgardener’.

Na terugkeer in Nederland begon hij met Piet Oudolf een kwekerij. Later werd hij eigenaar en bewoner van Landgoed Hof te Dieren, met o.a. ook een kwekerij. Hij schreef diverse boeken en publiceert tot op de dag van vandaag  in veel kranten en tijdschriften.

Romke: “Planten zijn net mensen, je hebt staanders en kruipers, leuners en steuners. De één kan de ander niet uitstaan, sommige groeien alleen hier, andere weer daar… Missers horen bij tuinieren.”

Hij wordt een eigenzinnig kweker en tuinman genoemd: het belooft een spannende avond te worden!

Lokatie en tijd:
De lezing wordt gegeven in het Kulturyhus, Dorpsstraat 30, in Diepenveen.
Aanvang: 20.00 uur,
Zaal open 19.30 uur.

Proefles Cross skaten in Diepenveen

Diepenveen – Cross-skaten is skaten (de langlauftechniek) op luchtbanden. De beweging is sportief omdat je je hele lichaam gebruikt. Cross-skaten is daarom heel geschikt als training‘,’sans-serif’;”> voor veel andere sporten! Maar je kunt ook recreatief‘,’sans-serif’;”> tochtjes maken. Je kunt cross-skaten uitproberen bij een uitgebreide proefles! De proefles duurt ongeveer 1,5 uur. Je krijgt uitleg over het materiaal, alles wordt goed gepast en afgesteld en natuurlijk krijg je een goede instructie! De eerstvolgende proefles vindt plaats op zondag 20 oktober om 11:00 uur.‘,’sans-serif’;>

Paddenstoelenparade van Diepenveen

Het is herfst. De dagen worden steeds korter, de nachten kouder, mistvelden her en der in het landschap, prachtige kleurschakeringen in het bos, het maïs wordt van het land gehaald, kinderen rapen beukennootjes en kastanjes, allerlei soorten paddenstoelen schieten uit de grond, tijd voor de herfstwandelingen.

Van de gebaande paden af
Ook fotograaf Harry Mulder ging op pad voor een herfstwandeling en zocht vooral naar bijzondere paddenstoelen, zwammen en schimmels. Hiervoor moet je van de paden af en dwars door het bos heen, door de struiken op zoek naar bijzondere soorten. Met een beetje ervaring weet je de bekendere paddenstoelen te vinden in de nabijheid van bepaalde boomsoorten, dan is het juist een uitdaging ergens anders te gaan zoeken.

Kolkbos en landgoederen
De foto’s zijn genomen in het Kolkbos en op de landgoederen De Kranenkamp, De Hoek en Het Wijnbergen. Hier ziet u een kleine selectie van de Paddenstoelenparade.
Fotografie en tekst: Harry Mulder


 

 

Volg een proefles Cross-skaten op 20 oktober bij DSC Nordic sports Diepenveen

Cross-skaten is skaten (de langlauftechniek) op luchtbanden. De beweging is sportief omdat je je hele lichaam gebruikt. Cross-skaten is daarom heel geschikt als training voor veel andere sporten! Maar je kunt ook recreatief tochtjes maken. Je kunt cross-skaten uitproberen bij een uitgebreide proefles! De proefles duurt ongeveer 1,5 uur. Je krijgt uitleg over het materiaal, alles wordt goed gepast en afgesteld en natuurlijk krijg je een goede instructie! De eerstvolgende proefles vindt plaats op zondag 20 oktober om 11:00 uur.

Basiscursus: aansluitend op de proeflessen kun je een basiscursus cross-skaten volgen. Deze bestaat uit vier lessen van ruim een uur, eens per twee weken. Na deze cursus kun je deelnemen aan de trainingen. Data van de eerstvolgende basiscursus cross-skaten: 3 en 17 november (11:00-12:00 uur) en 1 december (9:30-11:00 uur). Afsluitende toertocht op 8 december (9:30-11:00 uur). Locatie proeflessen: terrein DSC, Schuurmansweg 20A, Diepenveen. Locatie basiscursus: terrein DSC en diverse locaties rondom Diepenveen. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: https://www.nordicsports-diepenveen.nl/cursussen-en-proeflessen/

DSC afdeling Nordic Sports

Word jij ook paddenstoelenexpert?

Op zondag 13 oktober as. organiseert IVN Deventer weer haar jaarlijkse paddenstoelen evenement op het landgoed Nieuw Rande, rondom Hotel Gaia. Men kan zelf de route volgen tussen 11.00 en 15.00 uur. Bij de paddenstoelen staan bordjes met informatie en leuke weetjes. Bij Hotel Gaia zijn diverse paddenstoelen gerechten te koop.

Deze dag is uitstekend geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Parkeren kan bij de ingang van landgoed Nieuw Rande/Hotel Gaia bij de IJsseldijk, Schapenzandweg. Entree: € 2,50 en kinderen tot 12 jaar € 1. Contanten en spiegeltjes mee. Honden graag thuis of aan de lijn. Voor meer info kun je mailen naar: zwamgroepdeventer@hotmail.com.

Inktviszwam                                                                         Grote Oranje Bekerzwam

 

Foto’s paddenstoelen gemaakt door: Mike Hirschler, overige foto’s beschikbaar gesteld door de IVN

Paddenstoelen in de Diepenveense omgeving

Dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, hebben we kunnen merken. Maar ook de herfst heeft zijn mooie kanten, neem nu bijvoorbeeld de paddenstoelen in het bos en zelfs in je eigen tuin. Paddenstoelen zijn schimmels die voornamelijk leven van dood en rot hout.
Dat vind je natuurlijk veel in een bos. Ik ben met mijn fototoestel het bos in gegaan en heb een aantal paddenstoelen gefotografeerd. In het bos wemelt het op dit moment van de paddenstoelen en het is dus ook niet zo moeilijk om er enkele te vinden om te fotograferen.
Er komen in Nederland ongeveer 5.000 soorten paddenstoelen voor, maar pas op: vele zijn giftig of niet eetbaar. De giftige en niet eetbare paddenstoelen kunnen dodelijk zijn of je wordt er verschrikkelijk ziek van.
Paddenstoelen nemen een bijzondere plaats in. In de natuur, maar ook bij mensen. Eeuwenlang hebben zij gediend als lekkernij of als voedsel uit noodzaak. Zij waren een bron voor volksverhalen en het geloof en brachten je zelfs in contact met God. Eeuwenlang waren zij een raadsel van hun bestaan en  slopen ze rond als moordenaars, zonder dat de mens daar iets van zag of begreep.
Raadpleeg ook eens de zeer interessante website: Alles Over Paddenstoelen.
Tekst en foto’s: Harry Vos

Fotoclub Diepenveen in oprichting zoekt enthousiaste hobbyfotografen

In Diepenveen is, voor zover ik weet, geen fotoclub voor amateurfotografen actief. Daarom heb ik het idee opgevat om een fotoclub te starten. Ben je hobbyfotograaf en vind je het leuk om samen met mij en anderen een fotoclub te starten in Diepenveen? Neem dan contact met me op.

Mijn idee is om één keer in de maand een avond bij elkaar te komen om elkaar te inspireren op het gebied van fotografie. Elke maand kiezen we een onderwerp waarmee we aan de slag gaan. Bij de bijeenkomst bekijken we elkaars foto’s en geven we elkaar evt. tips. Ook kunnen we met de club op pad gaan voor een bepaald onderwerp. Of naar een expositie, of zelf een expositie maken. Alles is mogelijk. De bedoeling is dat het kleinschalig blijft en alleen voor hobbyfotografen. Welke camera je bezit is niet van belang. Plezier in fotograferen wél. Je mag de lat zo hoog leggen als je zelf wilt. Er zijn geen kosten aan verbonden om het voor iedereen toegankelijk te maken.

Heb jij interesse? Stuur dan een mail met je naam, email, telefoonnummer en je voorkeur voor een avond (ma-vr) naar dejongday@gmail.com

Ik hoop iets van je te horen!

Groet,

Désirée de Jong