Zondagavond 23 juni: een Choral Evensong service in de Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen

Een Anglican Choral Evensong in de Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen met medewerking van het New Sion Choir for English Church Music onder leiding van Jan van Dijk. Zondag 23 juni 2019 om 19.30 uur – de Abdijkerk is vanaf 19.00 uur geopend. Een Choral Evensong is een kerkdienst in de Anglicaanse Kerk die plaatsvindt in de late middag of avond. De Choral Evensong is een versper die wortelt in de monastieke traditie.

In een Choral Evensong speelt het koor de hoofdrol dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De congregation zingt daarnaast enkele hymns. De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat zowel mensen uit de Rooms-Katholieke of protestantse tradities als zonder kerkelijke achtergrond een Choral Evensong service zeer waarderen.

De Abdijkerk van Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als klooster, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor een Choral Evensong.

Voor meer informatie: Fred Schonewille fred@schonewille.se

Historisch café 19 juni – Inloop om je verhaal over de Tweede Wereldoorlog te vertellen

Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog: 
Op 6 juni j.l. werd de landing van de geallieerden in Normandië herdacht. D-Day betekende het begin van de bevrijding van Europa en uiteindelijk het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft echter nog tot april 1945 geduurd voordat Overijssel door de Canadezen en de Britten is bevrijd van de Duitse bezetter.

In april 2020 wordt in Overijssel uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Overijssel, dan 75 jaar geleden. Ook de Historische Vereniging Dorp Diepenveen (HVDD) gaat hieraan aandacht te schenken. Momenteel wordt er geïnventariseerd wat er aan materiaal voorhanden is en hoe dat verwerkt kan worden. Gezocht wordt naar waardevolle herinneringen van (oud) Diepenveners aan de oorlog en de bevrijding van het dorp Diepenveen en omgeving. Maar ook spullen uit de bezettingsjaren die bewaard zijn gebleven zijn welkom.

Iedereen die een oorlogsverhaal kent of een interessant voorwerp heeft wordt van harte uitgenodigd om langs te komen op woensdag 19 juni as. in het Kulturhus café van 15:00 tot 17:00 uur om onder het genot van een drankje uw verhaal te vertellen of de objecten te laten zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. De meest bijzondere verhalen of voorwerpen zullen een plek krijgen op onze bevrijdingstentoonstelling in april 2020.

Als je niet in de gelegenheid bent om de 19e juni te komen maar nog bronnen, verhalen of voorwerpen over de oorlog heeft of weet en die beschikbaar wilt stellen dan kun je dat ook laten weten via info@historischeverenigingddiepenveen.nl

Het bestuur van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen

BEACH HANDBALLEN in Diepenveen.

Ook in Diepenveen kan straks Beachhandbal gespeeld worden.

Na overleg met en toestemming van de andere betrokken afdelingen van DSC is deze week met de aanleg van 2 beachhandbalvelden begonnen.
De velden zijn uitgezet en er is een aanvang gemaakt met het verwijderen van het oude hekwerk.
Zaterdag worden de velden uitgegraven en daarna kunnen de velden aangelegd worden.
Het streven is dat de velden in september klaar zijn.

Zomertekening wedstrijd!!!

Van de jeugdredactie:

Hou jij van tekenen? Dan is dit zeker iets voor jou! Als je meedoet aan onze tekenwedstrijd maak je kans op een hele leuke prijs. Er is een prijs voor inzenders van 6 tot 9 en voor 9 tot 12 jaar oud. Als je meedoet, moet je je aan de volgende regels houden:

  1. Teken op een a4-tje.
  2. Je mag vrij tekenen maar het moet wel een zomertekening zijn.
  3. Je moet je naam, leeftijd en e-mail adres op je tekening zetten.

Je kan de tekening inleveren in de bibliotheek van het Hof van Salland/Kulturhus in Diepenveen.

Je kunt meedoen vanaf 15 juni tot en met 3 juli. Wij hopen dat er leuke tekeningen worden ingeleverd .

De winnaars krijgen een mailtje.

Annelie Kunst & Eva Schoemakers van de jeugdredactie van DorpspleinDiepenveen.nl

Midzomeravond inclusief koffieconcert en kinderspelmiddag

Op zaterdag 22 juni organiseert het Oranjecomité Diepenveen in samenwerking met de Taakgroep Kennismaken en Ontmoeten voor de vierde keer een Midzomeravond.

De Midzomeravond biedt een gevarieerd programma voor de kinderen, gevolgd door een gezellige doe-het-zelf BBQ. Tijdens de BBQ zijn er diverse muziekoptredens van o.a. Stef Tijhar, Dames van Adel en Jemilo. Dit jaar wordt er ’s ochtends een koffieconcert georganiseerd met medewerking van shantykoor ‘De Trossen Los’.
Wij zorgen voor tafels, stoelen en BBQ’s. U brengt zelf eten, drinken en eventueel een picknickkleedje mee. Zie voor het programma bijgevoegde poster.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Hennie Peters, 06 51 232 587

Wandelgroep zzp-ers organiseert een zomerochtendwandeling/donderdag 13 juni!

Donderdag 13 juni om 8.30 uur organiseert wandelgroep zzp-ers Diepenveen een zomerochtendwandeling! Praat bij met collega zzp-ers of leer nieuwe mensen kennen tijdens deze wandeling! We vertrekken om 8.30 uur bij het Kulturhus in Diepenveen en het duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het Hof van Salland. Loop je mee?

Wandelen is goed voor…

 

We ♥ buitenspelen: Jantje Betons Buitenspeeldag: kom je 12 juni buitenspelen bij de Spil?

Volgende week woensdag, 12 juni, vindt de jaarlijkse Buitenspeelmiddag van Jantje Beton weer plaats. Vanuit de Spil organiseert o.a. kinderfysiotherapeute Dagmar Rautscher een superleuke middag voor Diepenveense kinderen. Kom je woensdag 12 juni buitenspelen bij de Spil!?

Van 13.00 tot 17.00 uur organiseren zij een supergezellige middag voor alle kinderen in Diepenveen! Vanaf 13.00 uur kun je met andere kinderen strijden voor de titel Diepenveen touwtjespringkampioen! Ze gaan ook op pad: samen het bos in, klimmen, klauteren en grenzen verleggen in de buitenlucht! Voor de kinderen die later vrij zijn van school: om 15.30 uur vertrekt de tweede groep naar het bos.

Deze middag wordt onder andere georganiseerd door kinderfysiotherapeut Dagmar Rautscher (aanmelden mag via dagmar@despil.com). Neem je vrienden en vriendinnen mee naar de Draaiomsweg 46a. (Groot)ouders zijn ook van harte welkom. Want: stop nooit met buitenspelen!

(Deelname is op eigen risico)

‘Vertellen met Kunst’, een expositie van werken gemaakt door Fred Bruce

In een voormalig woondesign winkelpand (Carlos in huis) in de Smedenstraat 66-68 te Deventer wordt in de maand juni een expositie gehouden van beelden, schilderijen en gedichten van de Diepenveense kunstenaar Fred Bruce.

Geboren in Hengelo (O) en zijn tienertijd doorgebracht in de zestiger jaren in Diepenveen, is na diverse omzwervingen in 2014 de woonlocatie in Diepenveen weer teruggevonden en wel op de locatie van het ouderlijk huis aan de Brinkerinckbaan.

Kleuren van het leven
Naarmate je ouder wordt en je lichaam vergrijst, stapelen de kleuren van het leven. Dit is ook waar het om draait in de expositie. Fred noemt zich daarbij een nieuwsgierige autodidact.
Van kinds af aan begonnen met tekenen, natekenen en boetseren werd een basis gelegd voor een levenslange ontdekkingsreis van kijken, voelen en weergeven. Daarbij heeft de technische achtergrond als bouwkundige bijgedragen in het zoeken en vinden van expressietechnieken.

Vertellen met verf
Het schilderwerk is te verdelen in diverse thema’s, die in de loop der jaren een opvolgende inspiratiebron zijn geweest. De toegepaste technieken variëren van olieverf naar oliepastel naar acrylverf. Een grove verdeling van de thema’s betreft
– Ontwikkeling door kijken naar schilderijen
– Reisindrukken
– Kledingdraperingen
– Figuren, portretten
– Landschappen en ijs
– Emoties

Tastbaar vertellen
Bij de zoektocht naar expressie is de overgang van tweedimensionaal naar driedimensionaal beeldend weergeven ingevuld met behulp van klei, boetseerwas, gips, natuursteen, gietsteen, brons en hout. De gemaakte beelden zijn veelal gebaseerd op menselijke vormen en abstraherende vormthema’s.

Vertellen met woorden
Het uiting geven van gevoelens, ervaringen en indrukken in een vrije dichtvorm vormt een aanvulling en soms een combinatie met de andere kunstvormen. Ook wordt hierbij af en toe gewerkt met fotografie.

Gevoelsmens
Het geheel geeft een totaalbeeld van een introvert gevoelsmens, die op deze wijze ontspanning vindt en kan uiten wat hem raakt en wat hij beleefd heeft. Een ieder wordt uitgenodigd voor een bezoek, want Kunst Kijken kost niets! (Kopen kan tegen een redelijk bod.)


Tekst en foto’s: Fred Bruce

Zondag 23 juni: de 2e Italiaanse Motordag in Diepenveen

Zondag 23 juni is het dan eindelijk weer zover. Dan vindt er in Diepenveen en rondom het Hof van Salland de 2Italiaanse Motordag plaats. Een unieke evenement waarbij de Italiaanse motor weer centraal zal staan. Vanuit het hele land zullen de meest mooie, unieke, oogstrelende Italiaanse motoren naar het Hof van Salland komen en daar op de motorpromenade het aanwezige publiek gaan verbazen met hun oogstrelende en adembenemende verschijning.

Een dag waarbij er heel veel staat te gebeuren. Om 10.00 uur start de dag met wel heel leuk, inspirerend, leerzaam en spannend programma. Zo is er de al eerder genoemde motorpromenade, zijn er de gehele dag demonstraties en stands met leuke motorspullen en gadgets. Er is voor de kleine motorfans een heuse kidsplayground.  Er speelt door de dag heen een Rock Band Midnight Special

De hele dag zorgt het Hof van Salland voor heerlijke gerechten en lekkere drankjes. Kortom een dag die je niet kunt en mag missen. Er is gratis parkeergelegenheid voor motoren en auto’s.  En ook de toegang tot deze motordag is gratis. Tot ziens op zondag 23 juni.

Ciao

Datum: Zondag 23 juni 2019

Locatie: Hof van Salland. Dorpstraat 30 Diepenveen

www.italiaansemotordag.nl

Uitslag van de bonen-raad-actie op de Lentefair

Op de Lentefair op hemelvaartsdag konden iedereen vrijblijvend meedoen aan de bonen-raad-actie van Velt Deventer-Zutphen. Er hebben 73 mensen een gokje gewaagd.

Er waren serieus tellende en rekenende mensen en mensen die meer op gevoel afgingen. Dit resulteerde in antwoorden variërend tussen de 165 en 10.000 bonen!

En de winnaar is… Erik Kraan
Maar hoeveel bonen zaten er nu daadwerkelijk in de pot? We begonnen met een schatting door 50 bonen te wegen en te kijken hoeveel gram bonen er in de pot zaten. Maar uiteindelijk waren we te nieuwsgierig en hebben we ze daadwerkelijk allemaal geteld. De uitslag? 2.552 bonen.

De winnaar van het messenhotel en de bijproducten is daarmee geworden: Erik Kraan. Hij zat er met zijn schatting van 2.516 maar 36 bonen naast!

Tekst: Annette van Bracht, Velt Deventer-Zutphen
Foto: Peter Voortman

Trein dendert onder stevig ooievaarsnest door

De boemel tussen Deventer en Zwolle dendert er onderdoor, maar daarvan heeft deze ooievaar blijkbaar geen last. Andere dieren kunnen niet bij het paar in de buurt komen, en dat zal de reden zijn dat het ooievaarspaar gekozen heeft voor deze toch niet bepaald stille plek. Bij de Randerstraat in Diepenveen is een nest gevlochten op een van de bovenleidingportalen van het spoor.

In Beeld. Interview met Ed Lammers, wonend aan de Roeterdsweg

‘Dat de annexatie van de gemeente Diepenveen op een latere termijn plaatsvond, was alleen maar goed. Dankzij die vertraging is de sociale binding in Diepenveen overeind gebleven en is het dorpse karakter behouden.’

Ed, vertel eens iets over jezelf.
Ik ben een molenaarszoon uit Empe (tussen Voorst en Zutphen, JR) uit een protestants-christelijke familie. Geïnspireerd door de plaatselijke timmerman, die regelmatig in de molen werkte, was het mij al vroeg duidelijk dat ik de techniek in wilde. Ik hoorde van mijn moeder dat ik als kleine jongen altijd Gemmink, de naam van de timmerman, wilde worden. Dus ben ik werktuigbouwkundige geworden. Eerst heb ik in Arnhem de HTS gedaan en na mijn militaire dienst naar de TU Delft. Ik koos voor een wat algemene richting: transporttechniek. Toen waren kranen, havenkranen, daarbinnen een hoofdvak. Ik studeerde af op het ontwerp van een scheepsdekkraan volgens een nieuw principe.

Lees hier het hele interview met Ed Lammers.

Ooievaarsnest op bovenleidingportaal aan de Randerstraat

Een ooievaarsechtpaar heeft wel een heel speciale plek gevonden om te nestelen. Aan de Randerstraat in Diepenveen hebben zij namelijk een nest gebouwd op één van de bovenleidingportalen van de treinen van Deventer naar Olst.

Zij hebben een enorme hoeveelheid takken op het portaal gelegd en de takken daarbij om het naar boven uitstekende stuk beton gevlochten, zodat het nest goed vastzit tegen eventueel veel wind. Een knap staaltje vlechtwerk waarin heel veel vlieguren moeten zitten. De ooievaars vinden dit waarschijnlijk een veilige plek voor hun nest, ondanks dat de treinen daar met 120 kilometer per uur langsrijden.

Foto en tekst: Harry Vos

Tutorlezen op basisschool de Zonnewijzer in Diepenveen

Van de Jeugdredactie.
Tekst: Eva Schoemakers, basisschool de Zonnewijzer

Ongeveer 2 of 3 weken geleden zijn een paar kinderen uit groep 7 van basisschool de Zonnewijzer gestart met tutorlezen. Eerst moest groep 8 het doen, maar omdat zij veel bezig waren met het kamp en de musical ging groep 7 het overnemen.

Natuurlijk vonden kinderen het leuk om dat te doen, dus lang zoeken hoefden de juffen en meesters niet. De kinderen die het niet wilden, gingen gewoon stillezen in hun klas.
Tutorlezen is dat kinderen van de bovenbouw kinderen van groep 2 tot en met 5 helpen met lezen, omdat zij het een beetje moeilijk vinden. Daarvoor moeten ze wel naar locatie Noord.

Jongere kinderen helpen
Toen we ermee begonnen, kregen we eerst uitleg van groep 8 (die waren er immers mee begonnen), hoe we het moesten doen en welk kindje je had. Toen moesten we eerst even gaan zitten en kregen we een laptop waarop je het moest klaarzetten. Tijdens de tutorles ging het kind dat je hielp de lessen maken met jouw hulp. Dat was heel leuk om te doen. Toen het klaar was gingen groepen 7 en 8 weer naar de andere locatie met een leerkracht (dit verschilt per keer), hierna ging iedereen weer verder met de gewone lessen op het lesprogramma.

Hulp van Juf Liesbeth
Het tutorlezen word gehouden door juf Liesbeth uit groep 2, zij geeft ons de instructies die moeten worden gegeven en helpt ons, dat vind ik fijn.

Dorpsstraat 11e in gevaarlijkste weg van Deventer

De Brinkgreverweg was de afgelopen jaren de meest onveilige weg van de gemeente Deventer. Ook het Emmaplein, Noorderplein en de Dorpsstraat in Diepenveen staan in de top-10 van onveilige wegen. Dat blijkt uit een ranglijst op basis van nieuwe ongevallencijfers.

De Deventer Omgevingsvisie: Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

Afgelopen dinsdagavond 28 mei, was er grote belangstelling voor de informatiebijeenkomst over de omgevingsvisie van Deventer en met name Diepenveen. In deze visie wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van de opgaven en ambities in onze gemeente. Het is een verhaal over waar we o.a. in Diepenveen staan en waar we samen naar toe willen.

In 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt de wetgeving en regels op het gebied van wonen, mobiliteit, milieu, natuur en water. Een grote verandering. Daarom is in Deventer afgelopen jaar hard gewerkt aan de Deventer Omgevingsvisie. Het is belangrijk voor inwoners en bedrijven om deze omgevingsvisie te kennen en te weten waar we met elkaar naar toe willen. Meepraten hierover kan ook nog. Deze omgevingsvisie kunt u vinden op: omgevingswet.deventer.nl.

Een deel van de presentatie van 28 mei, met name over Diepenveen, vindt u als bijlage bij dit artikel.

Presentatie_informatiebijeenkomst Omgevingsvisie_280519_voor dorpspleindiepenveen

Tekst: Jaco Remmelink

Videoreportage van een mooie tiende Lentefair in de pastorietuin

Het weer werkte gelukkig mee, zodat deze editie van de Lentefair weer een geslaagd, sfeervol en drukbezocht evenement was.

Ongeveer drieduizend bezoekers wandelden verspreid over de dag langs de 150 meter aan standruimte, waar bloemen, planten, streekproducten, sieraden, wol, textiel, kunsttoepassingen, kaarsen, jam, aardbeien, asperges en wat niet al te koop waren. Daarnaast waren er mensen aan het weven, muziek maken en koper slaan.

Winnende taart
De prachtige taart van Sia Prins was de winnaar van de bakwedstrijd, maar alle overige inzendingen vonden hun weg ook snel bij een kopje koffie of thee. De organisatoren, standhouders en vrijwilligers kunnen tevreden terugkijken op hun inzet.

Een videoverslag door Harry Vos is hieronder te zien.

Diepenveen-meteoriet heeft overeenkomsten met planetoïde Ryugu

De Diepenveen-meteoriet viel op 27 oktober 1873 op een akker in Diepenveen, maar werd pas in 2012 in een privé-collectie herontdekt voor de wetenschap. Nu publiceert een team van 26 onderzoekers van verschillende internationale onderzoeksinstituten – met Marco Langbroek van Naturalis Biodiversity Center als eerste auteur – de resultaten van grondig onderzoek naar de ‘Diepenveen’ in Meteoritics & Planetary Science.

Opvallend: de steen is na anderhalve eeuw omzwervingen op aarde nog verrassend vers én vertoont mogelijk overeenkomsten met de planetoïde Ryugu waarop de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 eerder dit jaar is geland. Het wordt spannend om, als Hayabusa 2 in 2020 terug naar aarde komt met steenmonsters, de materialen te vergelijken.

Beluister hier een Radio 1 item over de Meteoriet.

Lees meer…