Dorpsplein Diepenveen in gesprek met Saskia Engelen

Aan de Dorpsstraat in Diepenveen wordt binnenkort een nieuwe winkel geopend. Saskia Engelen, een bekend gezicht voor mensen die van bloemen houden opent hier haar eigen zaak.

Zij vertelt over haar ambities en hoe zij tot deze uitdagende stap is gekomen. Luister naar het verhaal van deze startende, jonge enthousiaste ondernemer.

Uiterlijk 2023 verdwijnen laatste twee onbewaakte overwegen in Deventer

Wandelaars kunnen voorlopig nog hun geliefde rondje maken op landgoed Nieuw Rande. In Diepenveen liggen de laatste twee onbeveiligde spoorovergangen van Deventer. ProRail wil ze sluiten, uiterlijk 2023 en heeft minder haast dan eerder aangenomen. Waar de gemeente Deventer afwacht, kwamen ze er verderop in Olst-Wijhe en bij ProRail er wél uit. Die vergelijkbare wandelovergang wordt beveiligd. ,,Doodzonde als dit rondje in Diepenveen straks niet meer zou kunnen.”

Lees het complete artikel…

Denk mee over het uitbreiden van de collectie van de Bibliotheek Deventer

De Bibliotheek Deventer, waar Diepenveen ook onder valt, vult constant de collectie aan met nieuwe boeken. Voor de volgende bestelling roept de bibliotheek de hulp in van Deventenaren.

Jaarlijks krijgt de Bibliotheek Deventer heel wat nieuwe boeken binnen. In 2020 waren dat er tot nu toe al meer dan 7500! Binnenkort gaat de Bibliotheek Deventer weer een bestelling doen om de collectie aan te vullen. Dit keer vraagt de bibliotheek om suggesties van Deventenaren. Welk boek ontbreekt er in de collectie, maar verdient daar absoluut een plekje? En waarom? Geef het door en wie weet wordt jouw suggestie één van de 50 nieuwe boeken van de bibliotheek.

Tot en met 31 oktober kan iedereen zijn of haar aanschafsuggestie doorgeven. Op de website van de Bibliotheek staat een formulier klaar: www.bibliotheekdeventer.nl/suggesties

Een mail sturen kan ook: collectie@bibliotheekdeventer.nl. Geef aan welk boek je graag in de bibliotheekcollectie terug zou zien, en waarom.

Uitslag Enquête Wonen en Voorzieningen in Diepenveen

Op dit moment is het woningbouwprogramma in de gemeente Deventer gericht op de opvang van de eigen bevolkingsgroei. Maar moeten wij groeien om onze voorzieningen in Diepenveen de komende jaren op peil te houden? En als er extra groei nodig is, wat voor woningen moeten er dan gebouwd worden? De gemeente Deventer heeft haar ideeën daarover opgeschreven, maar wij hebben de dorpsbewoners zelf gevraagd wat zij vinden. Hieronder staat het resultaat van de enquête die door 129 bewoners is ingevuld.

Van de Diepenveners vindt ongeveer de helft dat er meer woningen nodig zijn om de voorzieningen (zoals winkels, (sport-)verenigingen, Kulturhus, etc..) in stand te houden. Deze woningen zouden dan vooral starterswoningen moeten zijn, gevolgd door gezinswoningen en seniorenwoningen. Voor een goede doorstroming zouden vooral seniorenwoningen en starterswoningen wenselijk zijn. Deze zouden dan gebouwd moeten worden in de kern en de randen ervan; slechts weinigen vinden in het buitengebied.

Het dorp wordt door de Diepenveners het meest gewaardeerd om zijn vele groen. Rust, lokale betrokkenheid en veiligheid scoren daarna ongeveer even hoog. Op de vraag welke voorzieningen het meest worden gemist scoren drogist, speciaalzaak en openbaar vervoer het hoogst. Toch vindt bijna een kwart van de stemmers het winkelaanbod voldoende. Op de vraag welke specifieke winkels er gewenst zijn scoren, na drogist en speciaalzaak, groenten- en kledingwinkel en kantoor-/boekhandel ieder ongeveer 10%.

Tot slot zegt driekwart van de stemmers geen gebruik te zullen maken van een betere busverbinding met de stad als die er komt.

Deze resultaten worden meegenomen in de volgende gesprekken met de gemeente Deventer.

Netwerkgroep Diepenveen

Dominee in Diepenveen – door Barend ter Haar

Barend ter Haar Dzn. was van 1930 tot 1958 Nederlands Hervormd predikant in Diepenveen. Hij werd daar geconfronteerd met een dreigende kerkscheuring en  de Duitse invasie.

Herinneringen op schrift
Pas na zijn negentigste verjaardag begon hij zijn herinneringen op te schrijven. Deze zijn nu verschenen onder de titel Herinneringsflitsen, Dominee in Oosterwolde, Groenlo en Diepenveen. Het boek is tot begin december verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra in Deventer.

Dochters en schoondochters
Daar zijn ook de boeken verkrijgbaar over zijn dochter (Louise ter Haar; een levensbericht) en van zijn schoondochter Vera van Oyen (Mijn jeugd in Bentveld en Haarlem en Mijn jeugd in Diepenveen).
Van de twee laatstgenoemde boeken zijn inmiddels ook Engelse vertalingen verschenen: My Childhood in Bentveld and Haarlem en My Adolescence in Diepenveen.

Van de andere twee boeken zijn Engelse vertalingen in voorbereiding.
Zie http://www.refugium.uk

Zangeres Dania Schopman uit Diepenveen heeft een tassenactie

Diepenveen – Zangeres Dania Schopman uit Diepenveen is zondag 11 oktober 17 jaar geworden. In het kader van wie jarig is trakteert, heeft Dania enkele honderden boodschappentassen aangeschaft en een groot deel al uitgereikt in haar dorp Diepenveen aan passanten. Dania hoopt met deze actie de plastic tas verder terug te dringen. ,,We zijn op de goede weg maar het kan nog beter is mijn motto.” Op haar facebookpagina is Diana een like en deel actie gestart. (foto Harry Vos)

 

Lees het complete artikel…

Muziek op Zondag 1 november gecanceld

Na de persconferentie begin deze week èn na goed overleg hebben we als organisatie besloten Muziek op Zondag 1 november te cancelen.

We nemen het advies serieus om zo weinig mogelijk ontmoetingen en verplaatsingen te hebben.
Bovendien is het café van het KHD dicht als gevolg van de nieuwe maatregelen, wat ook de genoeglijke sfeer en het woord ‘koffieconcert’ geen recht doet.
Jammer maar verstandig, lijkt ons.

Muziek op Zondag 7 februari 2021
We hebben voor Muziek op Zondag 7 februari 2021 al een professioneel duo kunnen boeken; viool en piano. Laten we hopen dat we elkaar dan weer kunnen treffen en samen kunnen genieten van de live klassieke muziek!

Wie weet kunnen we tòch nog dit jaar een extra koffieconcert organiseren; als de maatregelen versoepelen, gaan wij ons best daarvoor doen!

 

Choral Evensong op 25 oktober in klooster Nieuw Sion

Op zondag 25 oktober wordt er in klooster Nieuw Sion een Anglicaanse Choral Evensong gehouden met het thema Allerheiligen. Jongenskoor Dalfsen verzorgt de muzikale invulling.
Naast de Anglicaanse hymns en gezongen gebeden zal ook het ‘hemelse’ In Paradisum uit het Requiem van Fauré worden gezongen.
De viering begint om 19.30, deur open 19.00 uur.
Alleen te bezoeken na aanmelden via activiteiten@nieuwsion.nl, of via de website www.nieuwsion.nl

Vertrek Erik Stegink als raadslid Gemeente Deventer

Erik Stegink heeft na bijna 27 jaar voor Gemeentebelang actief te zijn geweest, besloten om per  1 januari 2021  te stoppen als gemeenteraadslid van de gemeente Deventer.

In goed overleg met bestuur en fractie zal Erik lid blijven van Gemeentebelang en waar nodig inbreng geven. Bij het beëindigen van Eriks gemeenteraadslidmaatschap zullen ook zijn functies als Plaatsvervangend Voorzitter van de Gemeenteraad, zijn lidmaatschap van de Agendacommissie (voormalig Presidium) en Voorzitter van de Werkgeverscommissie vacant komen. In de voor ons liggende periode zal Gemeentebelang de tijd nemen om voor opvolging van Erik te zorgen.

BoerBurgerBeweging (BBB)
Erik wil zich, naast zijn bedrijfsactiviteiten, richten op het verder ontwikkelen en vormgeven van een nieuwe landelijke politieke partij  de BoerBurgerBeweging (BBB). De BBB doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, waarbij hij op de concept kandidatenlijst staat.

In 1994 is Erik begonnen, als destijds jongste raadslid, bij de toenmalige fractie van Algemeen Belang in de gemeente Bathmen. Onze  partij ging na de gemeentelijke herindeling, waarbij Bathmen bij Deventer kwam, verder als Algemeen Plattelands Belang(APB). Nadat APB overging in Gemeentebelang werden wij de grootste partij van Deventer. Oud fractievoorzitter Alie Zandstra, waar Erik 25 jaar mee heeft samengewerkt, vond de tekst “Dwarsliggers houden het spoor recht” passend bij Eriks creatieve inzet en vastberadenheid om onrecht en zijn standpunten kracht bij te zetten. De huidige fractievoorzitter Erik Smeenk typeert Erik als iemand die met passie veel ballen tegelijk in de lucht houdt en tijdens het debat is hij niet te bang om een uitgesproken standpunt in te nemen. Door deze eigenschappen lukt het hem om onze fractie scherp te houden.

We bedanken Erik voor zijn inbreng gedurende meer dan 26 jaar bij Gemeentebelang en wensen hem veel succes met zijn bedrijfsvoering en ontwikkelingen bij de BoerBurgerBeweging.

Gevolgen COVID-19 maatregelen voor Kulturhus Diepenveen – Nieuwsbrief oktober 2020

Sinds 14 oktober gelden weer nieuwe regels om Covid-19 de baas te worden. Dat heeft ook weer gevolgen voor het gebruik van het Kulturhus, maar gelukkig wat minder dan in maart. Via deze Nieuwsbrief willen we u informeren over de gevolgen hiervan voor de activiteiten en de openstelling van het Kulturhus.

Ontmoetingsruimte en Hof van Salland
De ontmoetingsruimte en de horeca zijn gesloten. Voorlopig tot en met 11 november, afhankelijk van wat de overheid hierover verder besluit. Martin Goedejohan heeft zijn afhaalservice weer geopend. Elke dag kunnen vanaf 15.00 uur diners besteld worden. Ophalen tussen 17.00 – 20.00 uur.
Telefonisch bestellen op nummer: 06 55 79 31 44.

Geldautomaat
De geld automaat blijft bereikbaar van 9.00 uur tot 21.00 uur. De deur staat open.

Bibliotheek
De bibliotheek is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 – 17.00 uur. De ingang is tijdelijk verplaatst naar de deur bij het logo van de bibliotheek. (kant Dorpsstraat)

Hart for Her
Hart for Her kan gelukkig ook open blijven volgens de normale openingstijden.

De sportzaal
De sportzaal kan gebruikt blijven worden voor alle sporten die zijn toegestaan volgens de overheidsmaatregelen. De verenigingen die de sportzaal gebruiken zijn zelf op de hoogte van wat wel en niet is toegestaan. We gaan ervan uit dat de deelnemers door hen worden geïnformeerd. Douches en kleedkamers zijn gesloten.

De overige zalen
Alle overige zalen blijven beschikbaar voor activiteiten. Dat betekent dat in principe ook alle activiteiten door kunnen gaan. Er zal alleen geen koffie, thee of wat anders geschonken of gegeten kunnen worden.

Alle afspreken en regels die we al in het Corona protocol hebben opgenomen blijven van kracht. Het Corona protocol staat ook op onze website www.kulturhusdiepenveen.nl Onder het kopje “Nieuws”.

Vragen?
Martin Goedejohan, onze beheerder, kan u het beste informeren als u vragen heeft over gebruik van zalen, ventilatie, veiligheid etcetera.

Telefoon 0570-591071, of info@hofvansalland.nl.

Tot slot
We gaan deze tijd goed doorkomen met elkaar, dat is ons uitgangspunt en daar gaan we ons allemaal voor inzetten. We zullen u informeren als er weer iets verandert.

15 november: Meidendag Voetbal Vereniging Diepenveen

Op 15 november 2020 is het zover: de Meidendag van V.V. Diepenveen.

Al ongeveer 35 meiden, variërend in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar schreven zich inmiddels al in voor de Meidendag.

15 november zal geheel in het teken staan van de meiden, ze krijgen onder leiding van gediplomeerde trainers en een speelster van FC Twente een geheel verzorgde training.

De meiden die al bij V.V. Diepenveen voetballen mogen hun vriendinnen meenemen en uiteraard zijn meiden die bij andere clubs voetballen ook van harte welkom.

Voor meiden die nog nooit gevoetbald hebben, is dit een mooie gelegenheid om eens de stoute voetbalschoenen aan te trekken en te kijken of voetbal iets voor ze is. De training start om 11 uur en zal ongeveer een uur in beslag nemen, genoeg tijd dus om door middel van verschillende voetbal oefeningen te kijken of voetballen leuk is.

Dus ben jij of ken jij een stoere meid die een keertje wil mee trainen? Geef je dan snel op.

Dit kan door een mailtje te sturen naar: hjovvdiepenveen@gmail.com

Oproep voor participatiebijeenkomsten Regionale Energie Strategie in Diepenveen

Dinsdag 20 oktober vindt de eerste participatiebijeenkomst over de Regionale Energie Strategie voor Diepenveen plaats. Wilt u weten wat dit voor Diepenveen betekent en u wilt hierover actief meedenken en praten ? Meldt u zich dan snel aan.

Duurzame energie Deventer
Nederland staat voor een grote opgave als het gaat om het opwekken van duurzame energie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 in totaal 35 TWh (terrawattuur) aan stroom op land opgewekt wordt uit zonne- en windenergie. De 30 energieregio’s in Nederland maken allemaal een Regionale Energiestrategie (RES) waarin ze vastleggen welk deel ze van de 35 TWh voor hun rekening nemen en hoe ze dat willen doen. Deventer is onderdeel van de energieregio West-Overijssel.

Ook van Deventer wordt verwacht dat wij windmolens plaatsen en/of zonneparken gaan aanleggen. De komst van windmolens en zonnepanelen heeft invloed op de omgeving. Daarom gaat de gemeente in gesprek met inwoners en ondernemers over de mogelijkheden en onmogelijkheden in de omgeving van uw kern.
Als deelnemer denkt u actief mee in de participatiegroep voor de kern Diepenveen en bent op beide avonden aanwezig.

Wanneer?
De participatiebijeenkomsten in Diepenveen vinden op de onderstaande data plaats.

Data:     dinsdag 20 oktober en woensdag 2 december
Tijd:       20:00-22:00 uur
Locatie: Microsoft Teams

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd? Meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar g.gul@deventer.nl. Na uw aanmelding ontvangt u verdere informatie over de invulling van de avonden.
Let op! Er is in totaal plek voor 15 personen.

Wilt u meer informatie over de Regionale Energie Strategie, kijk dan op: https://www.reswestoverijssel.nl

Halve marathon of een run bike run?

De Greenrun (de opbrengst is voor Kika) organiseert in Diepenveen een halve Marathon dit jaar. Maar of alles door gaat is natuurlijk nog onzeker, gezien de huidige coronaregels.

Alvast beginnen met trainen
Toch wil de Greenrun- organisatie ruchtbaarheid aan deze loop geven, zodat de lange afstand lopers hiervoor kunnen gaan trainen. Als de huidige situatie omtrent het coronavirus goed uitpakt, dus minder besmettingen, en wij over een aantal weken weer meer mogen is de kans groot dat de halve marathon door kan gaan.

Geen massastart
Wel hebben we enkele regels om alles goed te doen verlopen. Onze aanpak is dat er geen massastart is en de lopers zelf bepalen hoe laat ze willen gaan starten, maar wel tussen 10.00 en 12.00 uur.

Loper moet vergezeld worden door een fietser
Verder moet een loper vergezeld worden door een fietser. Deze fietser heeft namelijk de route en kan de loper helpen met het oversteken van drukke punten en fietspaden. Per fietser mag je maximaal 4 lopers.

Run-bike-run
Ook is het mogelijk om deze afstand te gebruiken voor een run-bike-run. Dus met 2 lopers, de halve marathon, om de beurt lopen en fietsen.

Inschrijven in november
Momenteel zijn we druk bezig alles uit te werken en hopen de inschrijving in november te openen, wanneer we groen licht hebben omtrent de coronaregels.

Dus beste lopers, reserveer vast de datum: zondag 27 december, 3e kerstdag. Dat de kilo’s die dag er af mogen vliegen.

Getuigen gezocht: Woninginbraak Draaiomsweg te Diepenveen

De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Draaiomsweg. Misschien heeft u iets gezien of gehoord en is uw informatie relevant voor het lopende onderzoek. De inbraak is gepleegd op zaterdag 10 oktober 2020 tussen 11:30 uur en 11:45 uur in de Draaiomsweg te Diepenveen. Vluchtroute: achterzijde

Toedracht: Insluipen
Heeft u een persoon of personen gezien die zich mogelijk vreemd gedroegen en/of voldoen aan het signalement? Verdachte voertuigen (auto’s, bromfietsen) gezien in de straat of in de omgeving?
Informatie/gegevens van andere getuigen die dit delict hebben gezien/gehoord? Camerabeelden, foto’s en/of overige informatie die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek?
Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met deze woninginbraak, neemt u dan direct contact op met de politie. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

Een inbraak voorkomen?
Ziet u iets verdachts in uw omgeving, een persoon of een auto? Noteer het signalement of het kenteken van de auto. Voor verdachte situaties kunt u altijd bellen met het alarmnummer 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, belt u: 0900-8844.
Op de website van de politie en van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u tips om een woninginbraak te voorkomen.

Politie IJsselland Zuid
Telefoon: 0900-8844

Meer informatie: https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

BVH nummer:2020481943

Succesvolle rolski en cross-skate toertocht in de stedendriehoek

Jaarlijks organiseert DSC Nordic Sports de Salland Marathon, een toer waaraan skaters en rolskiërs uit heel Nederland kunnen meedoen.  Het bestuur heeft gewikt en gewogen en besloten om een corona-verantwoorde variant te organiseren, de Steden Driehoek Toer.

Afgelopen zondag vertrok een gemengd veld van 24 deelnemers vanaf Kampeerboerderij Den Hoek in Wilp. Naast de eigen leden, waren er dit keer ook veel deelnemers van de rolski vereniging  Rottemeren.  Zelfs het buitenland was goed vertegenwoordigd met een Zweedse en twee Estlandse deelnemers.

Na de koffie en boterkoek  konden de rollers  starten, waarbij er keuze was tussen de 10, 15, 23, 30 of 40 kilometer. De toerders werden verzocht op gepaste afstand van elkaar te rollen en daar hield men zich keurig aan. In tegenstelling tot andere jaren,  waar iedere 15 kilometer een verzorgingspost met vrijwilligers stond opgesteld, moesten de deelnemers dit jaar hun eigen drinken en energierepen meenemen.

De 40 kilometer tocht raakte de drie steden Apeldoorn, Zuthen en Deventer net niet.  Alle deelnemers uit Rotterdam waren zeer te spreken over de mooie routes in een  afwisselende omgeving.

Ter afsluiting had Kampeerboerderij Den Hoek een  heerlijke kop groentesoep in de aanbieding, waar volop gebruik van werd gemaakt.

Ondanks de aangepaste vorm van de marathon ten opzichte van andere jaren, was het een geslaagd evenement.

LIVE | Columbia op rozen en Robur et Velocitas neemt afstand van Diepenveen

In de derde klasse B zijn na drie competitiewedstrijden nog drie ploegen zonder puntenverlies. AZC, KCVO en Robur et Velocitas schoten uit de startblokken. Eerstgenoemde, koploper op basis van het doelsaldo, komt vanmiddag niet in actie, KCVO en Robur et Velocitas wel. De ploegen uit Vaassen en Apeldoorn kunnen de koppositie dus overnemen. De Apeldoorners krijgen bezoek van Diepenveen. Daarnaast volop aandacht voor AVV Columbia, dat tegen Voorwaarts op zoek gaat naar de eerste driepunter van het seizoen. Volg die wedstrijden en meer in onderstaand liveblog.

Lees het complete artikel…

Plastic doppen inleveren bij Kawin voor de opleiding van een hulp- en geleidehond

Vanaf vandaag is er ook een inzamelpunt voor harde en schone plastic doppen voor de opleiding van een hulp- en geleidehond bij  Kawin aan de Dorpstraat 26A te Diepenveen.

Van dop tot geleidehond
Tineke Albers en Ali den Boer hebben het initiatief genomen om een container voor het inzamelen van schone en harde plastic doppen in Diepenveen te plaatsen. Iedereen die de hulp- en geleidehond een warm hart toedraagt kan de doppen in de container, die er tijdens de openingstijden van Kawin staat (woensdag tot en met vrijdag van 10.00 t/m 17.00 uur en zaterdag van 10.00 t/m 17.00) , deponeren.

Duurzaamheid is een aandachtspunt voor deze tijd, dus de doppenactie past mooi in het concept.

Willem Groot Zwaaftink met zijn geleidehond June

De ambassadeurs van KNGF Geleidehonden (Willem Groot Zwaaftink met zijn geleidehond June) zijn apetrots dat er zoveel mensen KNGF Geleidehonden een warm hart toe dragen.
Als geleidehondgebruiker weet hij als geen ander wat een geleidehond voor een blinde of zeer slechtziende betekend. Nederland is er op gericht dat je zo lang mogelijk zelfstandig kan leven, een geleidehond maakt dit mogelijk.

Al 35 zeecontainers vol doppen
Voor één volle vuilniszak met schone en harde plastic doppen ontvangt KNGF Geleidehond 1 euro netto. Willem vertelt dat er vanaf 2016 volop wordt ingezameld en het resultaat liegt er niet om…we zijn nu al de 35ste zeecontainer aan het vol maken. Elke zeecontainer met doppen levert circa 1.200 euro netto op. Een geleidehond kost van pup tot zijn pensioen 35.000 euro, één derde wordt vergoed door de zorgverzekeraar en de rest moet worden verdiend door donateurs en sponseringen.


Puppypleeggezinnen gevraagd
Wegens enorm succes is KNGF Geleidehonden dringend op zoek naar puppypleeggezinnen.
Meer informatie vindt u op www.geleidehond.nl of  bel: 020 49 69 333, uiteraard mag u ook contact met Willem Groot Zwaaftink opnemen (w.grootzwaaftink@outlook.com) of 06-21 64 83 70.

Spelregels voor het inleveren van doppen:
Welkom zijn:

  • Alle harde plastic doppen van fruitsappakken, frisdrank en mineraal of spuitwater.
  • Sportdrankdoppen (verwijder aub het kleine doorzichtige plastic dopje)
  • Doppen van wasmiddelenflacons en van wasbolletjes
  • Doppen van zeep- en shampooflessen.
  • Doppen van deo- en spuitbussen, slagroombussen.
  • Doppen van pindakaas- en chocoladepastapotten
  • Doppen van sauzen, stiften, pennen, lipbalsem, tandpasta, schoonmaakmiddelen
  • Insulinedopjes (niet de naalden i.v.m. onze veiligheid)
  • Draaidopjes van lenzenpotjes
  • Deksels babyvoeding  (Nutrilon, Hero, Nutrasense enz.)

Openingstijden Kawin:
Woensdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Donderdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Vrijdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 t/m 17.00

Samen wandelend rommel opruimen in en rondom Diepenveen!

Wandelen en tegelijkertijd de rommel om je heen opruimen, dat klinkt als een goed initiatief. His Galema organiseert regelmatig zo’n wandeling, lekker buiten, gezellig kletsen en ook nog eens het zwerfvuil in ons dorp opruimen. Vandaag liep ik mee met haar en met nog drie andere dames. Gewapend met prikstok en afvalzak vanaf het Kulturhus, via de Dorpsstraat, Sallandsweg, het bos in. Prachtig om daar nu te zijn, mooie paddestoelen, eikels, wilde peren, etc. En met het zwerfval viel het dit keer mee.
Erna Metz, redactielid Dorpsplein Diepenveen
Hier de dames bij de start!
Er zijn alweer wandelingen gepland:
woensdag 14 oktober 13.00 uur: start kruising Molenweg/Randerstraat
woensdag 21 oktober 13.00 uur: start Kulturhus
woensdag 28 oktober 13.00 uur: TOP Nieuw Rande, parkeerplaats
De data staan ook in de DD-agenda!

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor maatschappelijke initiatieven

De provincie Overijssel heeft twee nieuwe subsidiemogelijkheden geopend. De eerste regeling staat in het teken van corona en is bedoeld om je leefomgeving gezond te houden.

Voorbeelden van initiatieven zijn het ontwikkelen van ontmoetingsplekken die aansluiten op de 1,5 meter samenleving, het gezamenlijk inrichten van openbare ruimte of het organiseren van lokale maatschappelijke, culturele of sport activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan locatietheater, het bereiken van nieuwe doelgroepen voor lokale sportverenigingen of projecten die eenzaamheid voorkomen.

Maar ook de nieuwe regeling voor dorps-, buurt- en Kulturhuizen staat open. Samen met het team Sociale Kwaliteit van de provincie Overijssel organiseren de 4D-makelaren donderdag 8 oktober een spreekuur.

Dus heb je goede ideeën? Kom maar op met die mooie plannen en neem contact op met de 4D-makelaar in uw regio. Vanwege corona zijn de afspraken telefonisch of online. Wilt u een afspraak plannen? Neem dan contact op met Stimuland, samen overleggen we welke afspraakvorm u het beste past.

Het eerstvolgende spreekuur is 8 oktober van 9:00 tot 14:00 uur.

M: info@stimuland.nl  T: 0529 – 47 81 80

Eerst meer informatie? Kijk eens op www.stimuland.nl/4d/

Fietsexcursie Landgoederen IJssellandschap ‘Rijkdom en Verval’

Ananassen kweken op een Sallands landgoed? Ja echt, Pierre Gustav Voute, een zonderlinge Fransman heeft het ooit geprobeerd op Landgoed De Haere in Olst. Dit verhaal en vele andere worden verteld tijdens de Fietsexcursie Landgoederen op zondag 11 oktober a.s. 13.00 -16.00 uur.  Fiets mee met onze verhalenvertellers vanaf Deventer naar Olst en kom onderweg van alles te weten over de rijkdom en verval van het Deventer buitengebied door de eeuwen heen.  Een ontmoeting met een van de vroegere landgoedeigenaren kan niet uitblijven!

Sporen van het verleden
Tijdens de fietsexcursie ga je aan de hand van de verhalen van twee illustere bewoners van landgoed Rande en De Haere de sporen ontdekken van het verleden. De excursie start op de oude begraafplaats, aan de Diepenveenseweg in Deventer en eindigt op de Haere in Olst.

Beperkt aantal deelnemers
Omdat we uiteraard rekening houden met de corona-maatregelen is er beperkt plaats (max. 10 deelnemers). Start om 13.00 uur bij de oude Deventer begraafplaats ter hoogte van Diepenveenseweg 1 in Deventer. Duur circa 3 uur. Deelname 5 euro pp inclusief koffie/thee bij Hotel Gaia. Km: circa 25
Aanmelden bij j.nieboer@ijssellandschap.nl