Op Valentijnsdag: kleurt de Wilhelminabrug zich in alle kleuren van de regenboog

Gisteren kleurde de Wilhelminabrug zich in alle kleuren van de regenboog. Een prachtig gezicht. Op de dag van de liefde, Valentijn, laat Deventer zien een regenbooggemeente te zijn.

Nederland telt 48 regenboogsteden, die zich officieel sterk maken voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI’s). Deventer is daar een van. De brug kan sinds 2018 ‘verkleuren’. Maar tot nu toe gebeurde dat alleen op Koningsdag, Bevrijdingsdag en Nieuwjaarsdag.

De foto is gemaakt door: Diana Wensen

Meditatiegroep in Het Tuinhuis

Vanaf 4 maart start in Het Tuinhuis, aan de Olsterweg 13, 7432 EH in Diepenveen een meditatiegroep.

Op maandagavond 4 maart (19.30 – 21.00 uur) en dinsdagmorgen 5 maart (9.30-11.00 uur) wekelijks. Later instromen is ook mogelijk.
Door Lidwina Duindam, Praktijk voor Zelfbewustzijn.
Bijdrage is 25 euro per maand (eerste twee bijeenkomsten gratis als kennismaking)
Voor informatie of om je op te geven kun je terecht bij:
Lidwina.duindam@gmail.com of 06 – 21281190

Zie voor alle informatie over de mediatiebijeenkomsten:

 

Van geboorte tot de slacht: bij Annette uit Diepenveen gaat geen dier het erf af

Geen dier meer het erf af. Grootbrengen, gebruiken als melkkoe of kip en dan zelf slachten en het vlees verkopen. Maar dan niet meer alleen de koeien en hennetjes. Maar ook de stiertjes en haantjes grootbrengen. En bij de varkens mogen ook alle mannetjes gewoon blijven leven. Natuurderij-boerin Annette Harberink uit Diepenveen, nu al biologisch dynamisch, wil een echt compleet gesloten systeem bouwen. Maar om de mannen een leven te geven heeft de boerderij in de uiterwaarden wel iets nodig: vleeseters.

Lees verder in de Stentor over natuurderij-boerin Annette Harberink uit Diepenveen

 

Concerten KATHEDRALEN VAN KOORZANG: Monumentale muziek van vader en zoon Scarlatti

Het concert omvat prachtige koorwerken van twee Scarlatti’s: een briljante vader en een briljante zoon. Vader Alessandro Scarlatti (1660-1725), geboren in Palermo, was lange tijd maestro di capella voor de onderkoning van Napels. In Napels en later in Rome componeerde hij vele fraaie opera’s, die opvielen door hun vloeiendheid en expressiviteit. Daarnaast schreef hij kerkmuziek die vergeleken met zijn opera’s een beetje ouderwets van stijl was, maar wel van groot vernuft en schoonheid. Daarvan staan twee prachtige koorwerken op het programma: het gevoelige Ave Maris Stella en het grandioze Magnificat.

Niet gehinderd door het enorme talent en de roem van zijn vader ontwikkelde zoon Domenico Scarlatti (1685-1757) zich ook tot een zeer groot componist. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne klaviermuziek en schreef bijna 600 klaviersonates. Voorts componeerde hij ook schitterende kerkmuziek, waarvan in 1755 helaas een groot verloren is gegaan bij een aardbeving. De twee koorwerken van Domenico Scarlatti die nu op het programma staan, waren gelukkig gespaard gebleven. Dit betreft een prachtig Magnificat en het monumentale en 10-stemmige(!) Stabat Mater, dat beroemd is door zijn ongewoon grote bezetting, de aangrijpende dissonanten en het spectaculaire Amen aan het eind.

Centraal in dit programma staat Maria, in het Magnificat, haar lofzang uit het Lucas-evangelie, maar ook in haar klacht aan de voet van het kruis waaraan zojuist haar zoon is gestorven in het Stabat Mater, die ontroerende tekst van de Middeleeuwse dichter Jacopone da Todi. In het Ave maris stella (‘sterre der zee’) wordt Maria symbolisch geprezen als genadige en liefhebbende moeder.

Het projectkoor Festina Lente, gevestigd in Arnhem, streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Het koor richt zich op deelnemers uit de wijde omgeving van Arnhem. Er wordt onder leiding van Dirkjan Horringa gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici. Projectkoor Festina Lente specialiseert zich in werken uit Renaissance en Barok en maakt ook uitstapjes naar meer hedendaagse muziek. Festina Lente voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Het koor is steeds op zoek naar bijzondere werken, thematische programma’s en zelden uitgevoerde muziek. Binnen diverse projecten wordt samenwerking gezocht met andere kunstdisciplines. De combinatie van oude en hedendaagse muziek spreekt het koor aan.

Dirkjan Horringa is artistiek leider en dirigent van Festina Lente. Hij is dirigent en zanger, musicoloog en gespecialiseerd in barokmuziek. Hij is vaste dirigent van een drietal koren en wordt veelvuldig gevraagd voor het leiden van projecten. Hij vervulde gastdirigentschappen bij diverse ensembles en geeft cursussen en workshops in binnen- en buitenland.

Concerten:

  • zaterdag 23 februari 20:15 uur
    Waalse Kerk, Arnhem, Gasthuisstraat 1
  • zondag 24 februari 15:30 uur
    Dorpskerk, Diepenveen, Kerkplein 4

Entree:

€ 15 in de voorverkoop | € 18 aan de kerk | CJP, studenten € 12,50

Kaarten bestellen & meer informatie:

www.projectkoorfestinalente.nl

Wie heeft interesse om mee te doen in het recreantenteam van de DSC handbal?

De jeugd van DSC is behoorlijk in opkomst de afgelopen jaren, daarnaast is er een dames en heren team actief in de competitie. Echter zijn er de afgelopen jaren ook wel wat signalen geweest van ouders en dames die geïnteresseerd zijn in een recreantenteam. Tot op heden is hier nog niets mee gedaan, maar daar willen wij graag verandering in brengen!
Daarom zijn wij aan het peilen wie geïnteresseerd is om te spelen in een recreantenteam en om mee te doen aan de doordeweekse competitie. De verdere plannen moeten nog uitgewerkt worden, maar voor nu zal er eerst geïnventariseerd moeten worden of er een team op de been gezet kan worden. Daarom dit berichtje, lijkt het je leuk om doordeweeks een potje te handballen, laat dit dan weten aan:
– Richard Brilleman (06-13176081) of Gwendolyn Hoogeboom (06-25274684)

A.s. zondag 7 april: 4e Rogier Berris volleybaltoernooi in het Hof van Salland Diepenveen.

Wat begon als een herdenkingswedstrijd voor Rogier Berris, is nu uitgegroeid tot een volleybaltoernooi dat elke 2 jaar wordt gehouden. Natuurlijk om Rogier te blijven herdenken, maar ook om twee goede doelen te steunen.
Deze doelen zijn “Stichting Sport En Transplantatie” en “Stichting PLN“.

Het toernooi heeft een recreatief karakter en zal bestaan uit een aantal wedstrijden tussen mix-teams van DSC-leden, oud-leden, familie, vrienden van Rogier en sponsors van het toernooi. Ook het Nederlands transplantatie-team zal aan het toernooi deelnemen. Ik speel zelf in het transplantatie-team.

Doel van deze dag is om met z’n allen sportief bezig te zijn en er een mooi toernooi van te maken. Verder willen we Rogier gedenken en geld ophalen voor twee goede doelen.
Op de website https://www.rogierberristoernooi.nl kun je een team opgeven of je als individu inschrijven (dan word je op de dag zelf in een team ingedeeld). Je kunt gelijk aangeven of je wil deelnemen aan het avondeten en of je ook een speciale bidon wil die je tijdens (en lang na) het toernooi kan gebruiken. Alle winst wordt verdeeld over de 2 doelen.

En als je niet kunt of wilt meespelen, kun je je natuurlijk wel opgeven voor het eten of gewoon langskomen voor een kleine donatie en veel aanmoediging vanaf de tribune.

met vriendelijke groet,
Casper Berris.

 

Wat zal ik wanneer in mijn tuin gaan zaaien?

Nu de dagen weer lengen begint het bij sommige tuiniers al te kriebelen: wat zal ik in mijn tuin gaan zaaien? Begin februari voorzaaien in de vensterbank of in een kasje is wat aan de vroege kant.

Bloemen en groenten die niet tegen vorst kunnen, kun je voor medio mei niet veilig in je tuin zetten. Maar bij de groente zijn er ook vroege vogels als uien, tuinbonen, peulen en doperwten die wel wat vorst verdragen.

Geduld is een schone zaak

Hoe het niet moet, zie je aan kruidenplanten die je bij de super koopt. In je eigen huis storten die heel snel in, want ze zijn klaargestoomd in een plastic hoesje in een warme kas met veel en (computer)gestuurde vocht- en mesttoevoer. Alles wat langzaam in aarde groeit en de tijd krijgt, is houdbaarder, smaakt beter en is ook goed te verplaatsen naar je tuin. Heb geduld dus! Let op de aanwijzingen op pakjes zaad. Als je bloemenzaad koopt, koop dan geen dubbele bloemen, want daar hebben bijen niks aan. En van enkele bloemen kun je ook zelf zaad winnen.

Bloemen- en groentezaden

Als je zaad wilt kopen van bloemen en groente, zoek dan eens naar andere producten dan je gewend bent. Bijvoorbeeld veelkleurige snijbiet, paarse stambonen, chioggiabieten, mizuna (raapstelen), plukslamix en veelkleurige zomerwortelen vernieuwen je zaadhorizon. Kijk eens op een zaaikalender, bijvoorbeeld op de websites van Welkoop of van VELT. Voor een bredere oriëntatie op de zaadmarkt kun je ook kijken naar bedrijven als De Bolster, De Nieuwe tuin (Peter Bauwens) of Vreeken. In onze streek heeft de Hof van Twello in Twello een breed aanbod van zaden voor groente en bloemen. De meeste zaden blijven enige jaren goed, mits ze koel en droog bewaard worden.

Volkstuin

En als je geen grond over hebt om te zaaien, kun je misschien nog eens een stukje volkstuin huren? Voor de tuinen achter de dorpskerk in Diepenveen is nu een wachtlijst. Inlichtingen bij de beheerder, Jan Harmelink. Als je samen met iemand anders honderd vierkante meter grond bewerkt, kun je – goed voorbereid – het hele jaar rond plezier hebben van eigen groente en/of bloemen. Maar op één vierkante meter in de eigen tuin met pluksla, wat ingekochte groenteplantjes en wat kruiden heb je ook een leuke start als groentekweker.

Jan Weggemans

 

 

Lokale marktplaats via Facebook: Prikbord Diepenveen

Iedereen kent het vast wel… Gaat de ijsbaan open, zijn de schaatsen van de kinderen te klein. Nieuwe kopen? Wachten tot Koningsdag of de braderie? Of toch nog even op Marktplaats kijken. Maar daar gaat het vaak mis de laatste tijd.
In Deventer bestaat een lokale ‘vraag en aanbod-groep’ op Facebook, maar in Diepenveen nog niet. Tijd voor Prikbord Diepenveen: Een besloten groep waar Diepenveners spullen kunnen aanbieden en kopen. Of vragen stellen of oproepen plaatsen, of iets leuks of zinvols delen. Kortom… alles wat er op een prikbord thuishoort, maar dan digitaal. Doe je ook mee? Meld je aan via Facebook Prikbord Diepenveen  
Tekst en initiatief: Elles Groothuis

De historie van de Naai- en Breischool in Diepenveen, in boekvorm

Wim de Weerd heeft een boek geschreven over de historie van de Naai- en Breischool aan de Dorpsstraat in Diepenveen. In dit pand zit nu de ontwerpstudio van Jef Koning. Verder geeft hij een inkijkje in de leefomstandigheden in het dorp omstreeks 1872.

In 1872 werd het initiatief genomen tot oprichting van deze school. Wie waren de oprichters? Welke moeilijkheden moesten er worden overwonnen voordat de school er stond? Welke families woonden er destijds rond het kerkje te Diepenveen? Hoe voorzagen ze zich in hun levensonderhoud? In welke huizen woonden ze destijds? Het verhaal behandelt in grote lijnen de ontwikkeling van het dorp in de 19e eeuw.

Het boek (prijs 8 euro, blz 83) is in eigen beheer uitgegeven. Het is uitsluitend verkrijgbaar bij de auteur. Heb je interesse in dit boek, stuur dan een mail naar Wim de Weerd (w.weerd.1@kpnmail.nl).

Adres: Averlose Houtweg 8 Diepenveen.